Készült: 2021.06.16.15:11:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2003.10.07.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Pap János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, hogy a környezetvédelmi bizottsági ülés arra való, hogy a szakmai kérdésekről beszéljünk. Láthatóan Orosz Sándor képviselőtársammal nem tudtuk egymást meggyőzni - még véletlenül se szeretnék úgy fogalmazni, ahogy ezt ő tette. Azt gondolom, hogy aki nézi ezt a parlamenti közvetítést, illetve elolvassa a jegyzőkönyveket, az rájön arra, hogy Orosz Sándor abban szenved, amiben szenved ez a két törvényjavaslat is: meg kell védeni környezetvédelmi szempontból két olyan törvényjavaslatot, amelynek semmi köze nincs a fenntarthatósághoz.

Tisztelt Képviselőtársam! Én nem tudok önnek segíteni ebben a feszültségben. Ajánlom önnek, hogy vitatkozzunk tovább a környezetvédelemről, az energiaadóról meg a környezetterhelési díjról. De amikor ön azt mondja, hogy van egy irány, tessék mondani, milyen irány ez?! Hova vezet ez az irány? Mondja már nekem, hogy sikerült-e megtudni pontosan a környezetvédelmi bizottságban, mennyi pénz jön be az egyes törvényekből, a befolyó pénzekből konkrétan mennyi megy környezetvédelmi célokra?

Tudja, mit tudtunk meg, képviselő úr, amit ön is: önök bioenergiáról beszéltek. Nos, lehet, hogy mágusok és sámánok részt vesznek ebben a programban, és mint egy bioenergiát, valahonnan csak úgy előállítanak energiát. Én továbbra is úgy tudom a tanulmányaimból, az anyag- és energiamegmaradás törvényéből, hogy nem vész el, csak átalakul.

(11.40)

 

Most önök legfeljebb egy dolgot tehetnek: átalakítják. Arról már önök nem tehetnek szintén, hiszen a pénzügyminiszter terjesztette be, hogy ide küldte az államtitkár urat, vigyen egy olyan környezetvédelmi törvényt, amelyhez láthatólag ő sem ért, de azt hiszem, hogy a szakmai kérdésekről később tudunk beszélni.

Én egy szóval nem mondtam, tisztelt képviselő úr, hogy ehhez csak én értenék vagy értek hozzá. Én arra próbálok rámutatni, hogy mi az, amihez önök nem értenek vagy rosszul tették be a törvénybe. Ha ön meg tudja védeni az úgynevezett bioenergiát a biomassza helyett, ám legyen, képviselő úr. Ha ön be tudja mutatni azt a hatástanulmányt, aminek ön az egyik vezérharcosa volt az elmúlt négy évben, ám tegye. Mutassa be, mitől lesz ez jó, mitől lesz kevésbé felmelegedő az éghajlatunk, és mitől lesz ez fenntartható (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), mondjuk úgy, hogy a szenet és az olajat kivették, ami egyébként a leginkább szennyező.

No, ennyit a szakmaiságról és ennyit a sarcról. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 




Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai