Készült: 2021.06.20.01:50:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2003.10.07.), 505. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 10:18


Felszólalások:  Előző  505  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mottó: jóléti fordulat vagy jobb létre fordulás. Dr. Veres János, a Pénzügyminisztérium államtitkára expozéjában a következőket mondta szeptember 30-án: nagy munka fekszik abban, hogy a 2004. évi költségvetés megállapításához szükséges adó- és járulékszabályozás-változások elfogadását követően elmondhassuk, jövőre csökkennek az adók. Nos, valóban nagy munka fekszik ebben.

Úgy gondolom, a kormány készül a karácsonyi ünnepekre, és ezt az adócsökkentést becsomagolta, hogy szépen oda tudja tenni a karácsonyfa alá. De az látható, hogy talán a csomagolás többe kerül, mint ami benne van, legalábbis a számok ezt mondják: több lesz az elvonás, növekednek a terhek, és ezt kívánja a kormányzat a polgárok, a szegények asztalára tenni. Valóban nagy munka fekszik ebben, hiszen amit az Országgyűlés tavaly novemberben elfogadott a személyi jövedelemadó terén a 2004. évre, azt nagy küzdelem árán sikerül talán megtartani.

Az idén nyáron ugyanis kiderült a kormány számára, hogy a száznapos pénzosztogatás hatására, valamint a kormány hiányzó gazdaságpolitikájának következtében kiürült a kassza. Nem csupán azokat a tartalékokat sikerült felélnie, amit az előző kormány hátrahagyott, hanem a következő években várható bevételek jelentős részét is felélte ez a takarékosnak egyáltalán nem mondható kormányzati politika. Ugye, SZDSZ, olcsóbb államot képzeltek el? Mi is olcsóbb államot képzeltünk el.

 

(23.20)

 

Folyamatosan csökkent a gazdaság növekedése, csökkent a külföldi tőke beáramlása, megállt az infláció csökkenése is, jövőre megindul egy ellenkező folyamat. Ezért a kormány júliusban úgy döntött, hogy az szja tavaly elfogadott kedvező változását visszavonja.

Tisztelt Ház! Úgy döntött - ez egy érdemi döntés volt, csak később megpróbálták ezt jelentéktelenné tenni. Ebből persze konfliktus keletkezett a kormányzó pártok között, amelyet sokan csak műbalhénak neveztek, amely arra volt jó, hogy a 3 százalékos kisebbik kormányzó pártból 6 százalékos pártot csináljanak. Sikerült, gratulálok! Mint látható, ezen a téren minden maradt a régiben, az szja-tábla nem változik. Azonban látható az is, hogy ez nagy örömre nem ad okot.

Most nagy eredménynek kívánják azonban elkönyvelni ezt a mutatványt a polgárok előtt. A módszer persze számomra ismerős. Emlékezzünk a '80-as évekre, amikor jelentős áremeléseket szivárogtattak ki, majd az emberek boldogok lettek, hogy csak kevéssel ugyan, de kisebb áremelésre került sor. Milyen nagy öröm ez, és milyen olcsó örömet szerezni az embereknek. Most is ezt láthatjuk, csak más módszert alkalmaznak. Az szja-tábla marad, de máshol adókedvezmények csökkentésével vagy megszüntetésével, az áfa jelentős emelésével, új adónemek bevezetésével, az illetékek jelentős emelésével, a vállalkozásokat terhelő adók és járulékok emelésével azt többszörösen visszaveszik.

Azt gondolják netán, hogy a polgárok ezt nem fogják észrevenni; nem fog számukra feltűnni, hogy a villanyáram, a szén, a tűzifa, a gyógyszerek, az élelmiszerek árai jelentősen emelkednek majd, a gázszámla, a távfűtési díj jelentősen megemelkedik, de nőnek a tömegközlekedési díjak is. Sok kis, apró tételből nem életszínvonal-emelkedés, nem reáljövedelem-emelkedés, hanem életszínvonal-romlás, reáljövedelem-csökkenés fog bekövetkezni.

Tisztelt kormányzó Pártok! Önök most is becsapják a polgárokat. Látható módon önöket nem érdekli az, hogy mit ígértek, önök elvesztegettek másfél évet, nem tudnak mit kezdeni az ölükbe csöppent hatalommal. El vannak most is foglalva az ellenzék lejáratásával, nem veszik észre, hogy az ellenzék ellenzékének szerepét játsszák, megjegyzem, igen rosszul.

Tisztelt Ház! Két területet kívánok most kiemelni ebből a törvénycsomagból. Az egyik az önkormányzatok helyzete, a másik az idegenforgalom területe. Mint azt kormánypárti képviselők és polgármesterek is tudják és mondják, a 2003-as év nem az önkormányzatok éve volt. Hiszen a kormány 2002-ben jelentős béremeléseket hajtott végre a közalkalmazotti körben, azonban 2003-ban ezek hatását már az önkormányzatokkal fizettetik meg. Önök azzal érveltek többek között, hogy az önkormányzatok átengedett bevételei nőttek, amelyek ezt a hiányt kompenzálták, valamint létrehoztak egy 3 milliárdos keretet, amelyet pályázati úton lehetett igénybe venni, megjegyezve azt, hogy annak igénybevétele szinte lehetetlen volt.

Nos, a többletbevételek között szerepelt a gépjárműadó növekménye, amely egyrészt igen csekély többletforrás volt, másrészt a helyben élők terheit növelte, és növeli jövőre is. Az önkormányzatok nem kérnek újabb forrásokat, olyanokat, ami a helyi polgárok terheit tovább növeli. Az önkormányzatok korrekt, a feladataikhoz szükséges finanszírozást kérik. A jövő évben is jelentősen, mégpedig 20 százalékkal emelkedik a gépjármű adója, emelkednek az illetékek, és már most hallom a költségvetés vitáját, amikor a kormány képviselői ezeket a többletbevételeket fogják felemlegetni, hogy majd ebből éljenek meg az önkormányzatok. Mi, önkormányzati vezetők majd persze elmagyarázzuk a polgároknak, hogy miért növekedik az adójuk. Riogatták a nyár folyamán a polgárokat a vagyonadó bevezetésével is, mondogatták, hogy az mennyire EU-konform. De megjegyzem, helyesen, annak bevezetését már nem vállalták föl.

Az elmúlt héten a kormány benyújtotta a 2004. évi költségvetés tervezetét, amely most több sebből vérzik. Tisztelt szocialista képviselők, ugye nem ezt ígérték 2002 tavaszán. Vagy már nem emlékeznek arra a jól hangzó jelmondatra, hogy “Több pénzt a polgároknak, több pénzt az önkormányzatoknak!ö?

Tisztelt Ház! Nézzünk szét a kis- és közepes vállalkozások között! Mint azt tudhatjuk, a Medgyessy-kormány is szívén viseli a turisztikai ágazatot. Tudják ők is, hogy ez az aranytojást tojó tyúkocska, nem szabad levágni, húzóágazat. A bruttó hazai termék közel 10 százalékát adja, 300 ezer főt foglalkoztat, egyensúlyban tartja a külkereskedelmi mérleget, 2001-ben 4,4 milliárd euró bevételt termelt, amely összeg fedezte a teljes energiaexportot. Mit is ígértek az ígérgetések hónapjaiban? Megőrizzük és továbbfejlesztjük a Széchenyi-tervet; turizmustörvényt alkotunk 2003-ra; nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát dolgozunk ki; önálló állami irányítást vezetünk be és így tovább.

Dr. Kiss Elemér kancelláriaminiszter, akinek sokkal kisebb hibáért kellett távoznia a kormányból, mint néhány jelenlegi miniszternek, 2002. május 24-én egy bizottsági meghallgatáson mondta: reálértékén megőrizzük a turisztikai támogatásokat. Vagy Gaál Gyula politikai államtitkár a GM-ből: a kormány szándéka továbbra is a turizmus kiemelt támogatása - ezt tegnap mondta. Nos, ezzel szemben a valóság: a turisztikai célelőirányzat összege 2001-ben 30 milliárd, 2002-ben 28,7 milliárd, 2003-ban 19 milliárd, és 2004-ben a benyújtott költségvetési tervezet szerint 14,2 milliárd forint, amelyből eddig mintegy 9 milliárd forintot sikerült elkölteni, így a jövő évre mintegy 5 milliárd marad.

A turisztikai célelőirányzat a Medgyessy-kormány másfél éve alatt 25 milliárd forinttal csökken. Nos, tisztelt kormánypárti képviselő hölgyek és urak, látják ezt a dinamikát? Látják ezt az eltökéltséget, ahogy az önök kormánya betartja ígéreteit? De nézzük tovább a jóléti fordulatot! Megjegyzem, vigyázzanak, mert egy fordulatot már tettek a ciklus elején, ez ugye az újabb fordulat, nehogy egy örök forgás legyen a vége, mert annak nem csupán az önök népszerűsége, hanem az ország polgárainak egésze leli kárát. Az adókönnyítések terén el kell mondjam, Portugáliában a turisztikai szolgáltatásokat 5 százalék, Franciaországban 5,5, Spanyolországban 7 százalék, Görögországban 8 százalék terheli - nálunk 15. Mi ilyen erősek vagyunk, ilyen jól megy az idegenforgalmunk, biztos lábakon áll.

Tisztelt Ház! Úgy gondolom, hogy ez az adótörvény-módosítás nem a polgárok és nem a magyar kis- és közepes vállalkozók érdekeit szolgálja. Ez az adópolitika megosztja a társadalmat szegényekre, akik még szegényebbek lesznek, és gazdagokra, akik még tovább gazdagodnak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  505  Következő    Ülésnap adatai