Készült: 2021.06.20.09:34:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2003.10.07.), 359. felszólalás
Felszólaló Balla György (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  359  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALLA GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Alapvetően három dologról szeretnék beszélni csak nagyon röviden, a megígért 13. havi nyugdíj kapcsán. Azért mondjuk el nyugodtan azt, hogy a kormány nem mindenben ilyen lassú, és nem mindenben tartja a fokozatosságot, hiszen az idén sikerült kétszer közel 10 százalékkal emelnie a villanyszámlákat. Tehát nyugodtan mondhatjuk azt is, hogy a kormánynak sikerült bevezetni a 13. havi villanyszámlát ebben az évben Magyarországon.

Ami pedig a villany áfáját illeti, csatlakoznék a Szalay Gábor képviselő úr által elmondottakhoz, teljes a káosz ez ügyben az Európai Unióban, de nézzünk meg két országot; azt a két országot, amelyhez Magyarországot a lehető legjobban lehet hasonlítani. Említhetnénk persze Dániát is, mint Kékesi képviselő úr, de én azért azt gondolom, hogy nem teljesen Dánia és Magyarország az összevethető, ellenben Portugália és Görögország az a két ország az Európai Unióban, amellyel érdemes egyáltalán összevetni magunkat. Ha megnézzük ezekben az országokban a villamos energia áfáját, akkor láthatjuk, hogy lényegesen kisebb a mai magyarországi áfánál is; 5 százalék alatt van Portugáliában, és 7 százalék környéki Görögországban, vagy fordítva, erre most nem emlékszem egészen pontosan. Tehát nekünk az irány világos, hogy merre kellene menni. Az a probléma, hogy a kormány pedig pontosan ellenkező irányt vesz, és jelentős áfaemelésre készül.

Kósa Lajos képviselő úrhoz is szeretnék csatlakozni. Képviselő úr az előbb elmondta, hogy milyen terhet jelent az önkormányzatok számára ez a drasztikus áfaemelés. Én elmondanám azt, hogy nemcsak a villanyáram áfája jelent drasztikus emelést az önkormányzatok számára, hanem bizony a kormány által eldöntött és bejelentett gázáremelés is, amelyet ha kiegészítünk az előbb tárgyalt új energiaadóval, valamint a 3 százalékos áfaemeléssel, amit önkormányzati (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az időkeret leteltére.) intézmények szintén nem tudnak visszaigényelni, a jövő évben 50 százalék körüli emelés lehet az önkormányzati intézményekben. 50 százalék körüli, 11 milliárd forint, tisztelt képviselőtársaim.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  359  Következő    Ülésnap adatai