Készült: 2021.06.16.17:19:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2003.10.07.), 297. felszólalás
Felszólaló Dr. Dancsó József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Kékesi úr hozzászólása ragadtatott arra, hogy egy-két dologban reagáljak. Eddig békésen ücsörögtem itt, de most már úgy gondolom, sajnos fel kell ébredni ebből a békés szendergésből, ha lehet ilyent mondani, hiszen elég furcsa dolgok hangzottak el.

Említette Kékesi úr, amellyel egyetértünk, hogy kiszámítható adórendszer kell, különösen a személyi jövedelemadó területén. Nem tudom, mennyire kiszámítható az, ha 38 paragrafuson keresztül változtatja a kormánykoalíció a személyi jövedelemadó rendelkezéseit. Úgy gondolom, mindez nevezhető bárminek, de hogy kiszámíthatónak nem, az biztos.

Szólt arról is, milyen nagyszerű dolog, hogy a kormány betartja az elfogadott törvényeket a 2 százalékos adócsökkentéssel. Úgy gondolom, ez nemcsak a jogkövető állampolgárok kötelessége, hanem a kormány kötelessége is, hogy betartsa.

Amikor arról szól, hogy csökken 2 százalékkal az adókulcs, akkor természetesen mindig elfeledkeznek a tisztelt képviselőtársaim arról, hogy a nyugdíjjárulék adókedvezménye bizony eltörlésre kerül, ez pedig olyan 2-2,5 százalékos adóteher-növekedést fog jelenteni. Tehát amit az egyik kezükkel adtak a 2 százalékos csökkentéssel, illetve meghagyták, a másikkal azonnal vissza is vették, ráadásul az egészségbiztosítási járulék 3 százalékról 4 százalékra nőtt. Tehát az sem igaz, amit ön mondott, hogy csökken az adóteher vagy az adózók terhelése. Ez abszolút nem igaz, sőt jelentősen növekedni fog 2004-ben, amennyiben így marad az adótörvények során.

Ezzel kapcsolatban még egy tévedésére szeretném felhívni a figyelmet. Arról szólt, hogy 130 százalékra növekszik a cégek befizetési lehetősége. Ez így nem igaz, hiszen csak abban az esetben, ha két pénztárat választanak, akkor van lehetőség arra, hogy 65 ezer forintra nőhet a cégek által befizetett kedvezmény a különböző pénztárak tekintetében a dolgozók esetében.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  297  Következő    Ülésnap adatai