Készült: 2021.06.16.21:51:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap (2003.10.07.), 114. felszólalás
Felszólaló Dr. Pap János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Virtuális környezetvédelmet csinálnak önök, de nyugodtan mondhatnám azt is, hogy szemfényvesztő környezetvédelmet próbálnak önök bemutatni.

Gúr Nándorral egyetértek abban, hogy a kibocsátást kell csökkenteni, és ehhez egyébként a terheket lehet növelni ott, ahol a “szennyező, fizessö elvet érvényesítjük. Csak amikor arról beszélünk, igen tisztelt képviselőtársaim, hogy hatástanulmány - ezt persze hiányoljuk -, ezen hatástanulmány lenne hivatott azt bemutatni, hogy össztársadalmi szinten miért olcsóbb az, ha a szennyező fizeti ezt meg, és piaci eszközökkel rákényszerítjük a tisztább technológiára. És amennyiben ez így van, tehát ezekkel az adókkal rákényszerítjük a szennyező környezetterhelőt arra, hogy tisztább technológiát alkalmazzon, abban a pillanatban máris más terheket lehet csökkenteni, hiszen nemzeti szinten kevesebbe kerül a környezetvédelem. És az a környezetvédelem a legolcsóbb, amelyikben a szennyezést mindjárt ott, helyben, ahol keletkezik, tudjuk megakadályozni. Az energiára mondják azt, hogy a legolcsóbb és a legtisztább energia az, amelyet nem kell előállítani, hiszen hatékonysággal meg tudjuk spórolni, és nem kell előállítani. Nos, ezt önök nem teszik meg.

Orosz képviselő úr azt mondja, hogy a költségvetésben ez a 11 milliárd - ez a kettő együtt a környezetterhelési díjjal egyébként 24 milliárd - nem jelent semmit. Hogy mennyire nem jelent semmit, azt valóban látjuk, hiszen az idei évhez képest jövőre kisebb lesz a környezetvédelmi tárca kerete. Tessék mondani, akkor hogyan számolunk most: környezetvédelmi jellegű törvény, ökoadó, és eközben a tárca lehetősége nem nő? No, ez az lehet, amit Orosz Sándor képviselőtársam mondott - persze fussanak ők mezítláb, ha akarnak, salakon nem kényelmes dolog, de igen tisztelt képviselőtársam, háttal futni Európa felé kicsit bonyolult.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai