Készült: 2020.07.06.12:22:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

27. ülésnap (2018.10.03.), 91. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:20


Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szanyi Tibor után nem egyszerű megszólalni (Szanyi Tibor: Akkor ülj le!  Derültség az MSZP soraiban.), de nem szeretném a vitát kizökkenteni abból a folyamatból, amiben most van. Majd a kétperceseknél biztos reagálunk arra a sok sületlenségre, amit ő elmondott. Itt a vita elején, amikor elkezdtük, előterjesztőként Gulyás Gergely miniszter úr világosan elmondta az álláspontunkat a Sargentini-jelentésről, arról a jelentésről, ami, tudjuk, hogy politikai vádirat, tudjuk, hogy csalással fogadták el. Miniszter úr alaposan és pontosan bemutatta, hogy a jelentés egyetlen lényege Magyarország elítélése a magyar migránspolitika miatt.

(16.40)

Mi nem engedjük be a migránsokat, jogi, fizikai határzárat, kerítést építettünk, és ezért büntetnek bennünket. Az ellenzékiek ennek ellenére itt saját sületlenségeiket sulykolják, azt hazudják, hogy a jelentés nem is támadja a magyar migránsszabályozást vagy a határvédelmet, pedig dehogynem. Ha a jelentést fellapozzák, és megnézik a 65. cikket benne, ez a 26. oldalon van, ott a jelentéstevő Sargentini asszony hivatkozik a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság egy munkájára. Ez a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatosan ajánlásokat fogalmazott meg, azoknak a végrehajtásáról 2018. május 15-én közzétett egy következtetést, és ezekben a következtetésekben írt arról, hogy megdöbbentőnek tartja a Magyarországon meghozott migrációellenes válaszintézkedéseket. Itt van benne a Sargentini-jelentésben. A jelentéstevő egyetért ezzel a véleménnyel, így emelte be a jelentésébe, szó szerint, egyetért ezzel a bizottsággal, de ez a bizottság, látjuk, támadja a migrációra adott magyar válaszintézkedéseket, egész egyszerűen megdöbbentőnek tartja, eltörölné, vagyis a legfontosabb válaszintézkedésünket, a kerítést, a határvédelmet támadja. Támadja a magyar határzárat is, tehát támadják a magyar határvédelmet, ezért voltunk kénytelenek múlt héten hétfőn a Nemzetbiztonsági bizottságban indítványozni azt, indítványoztam azt, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság hallgassa meg a nemzetbiztonsági szolgálatokat, hallgassuk meg őket arról, hogy az elmúlt három év határvédelmi, határzárral kapcsolatos tapasztalatai mit mutatnak, mert fontos ez is a tájékozódásunkhoz, mert látjuk, hogy a Sargentini-jelentés végső soron a biztonságunkat is veszélyezteti. Ezt majd jövő kedden le fogjuk folytatni, majd biztos hallani fognak róla, mint ahogy hallanak róla meg látjuk, hogy Brüsszel megnyitni és nem lezárni akarja a határokat a migránsok előtt, és azért akarják elvenni tőlünk a határvédelmi lehetőségünket, hogy még több bevándorlót engedjenek be. Brüsszel továbbra is teljes erővel tolja a bevándorláspárti politikát, el akarják venni ezt a határvédelmi jogot tőlünk, és ez az országgyűlési határozati javaslat, ami előttünk van, erre a Sargentini-jelentésre válaszol. (Dr. Varga László közbeszól.) Az egy politikai vádirat, ez egy politikai válasz. Önök is elmondták többször, hogy politikai választ adunk, mi ezt nem tagadjuk, el is mondtuk. És ennek az országgyűlési határozati javaslatnak van egy utolsó pontja, ami éppen ezért került bele, amit most az előbb elmondtam, és ez az utolsó tartalmi pont azt mondja, hogy kijelentjük, hogy Magyarország maga védi a határait, fenntartjuk a kerítést, és nem engedjük, hogy elvegyék tőlünk a határőrizet jogát. Nem fogjuk engedni.

Ezt a határozati javaslatot úgy, ahogy a magyar emberek erre bennünket felhatalmaztak április 8-án, és ez egy kötelezettség is számunkra, meg fogjuk szavazni.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai