Készült: 2020.07.07.15:04:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2020.05.05.), 26. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:59


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hamarosan nyolc hete, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány miatt. Emlékezhetünk rá, hogy az első megbetegedést március 4-én regisztrálták, amikor két, Budapesten tanuló iráni diáknál mutatták ki a vírust. A kormány már egy héttel később, nagyon gyorsan és átgondoltan kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez egy időben meghozott fontos intézkedés volt. Hozzájárult ahhoz, hogy ne az Európában és az Egyesült Államokban látott többezres mértékben, hanem jóval lassabban, kezelhetőbben nőjön a fertőzöttek száma.Ma már elmondhatjuk, hogy a magyar intézkedések hatásosak voltak, sikerült visszaszorítani, mederben tartani a vírust. Kórházaink, orvosaink, ápolóink felkészültek, a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állnak. A járvány elleni első csatát megnyertük, és a védekezés tegnap új szakaszba lépett. Köszönet mindenkinek, aki részt vesz a védekezés embert próbáló munkájában.

Tisztelt Ház! A kormány az elmúlt hetekben is számos további intézkedést hozott a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében. A kormány létrehozta a járvány elleni védekezés alapját, valamint a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapot. Munkahelyvédelmi bértámogatási programot indítottunk, legalább annyi új munkahelyet kell teremtenünk, mint amennyi a koronavírus-járvány következtében megszűnik.

De ez nem tetszik mindenkinek. Elképesztő, hogy az ellenzék minden intézkedés ellen tiltakozik, és nem akar része lenni a megoldásnak. Ezzel újra csak azt bizonyítják, hogy továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akarnak küzdeni. Pedig most össze kell fognunk, mert minél erősebb az összefogás, annál jobbak lesznek az eredmények. Örömmel látjuk, hogy nagyon sok önkormányzat minden erejével azon van, hogy a kormány döntéseivel összhangban helyben is segítse a vírus elleni küzdelmet. Köszönjük a helyben védekezők munkáját.

Fontos is ez a felelősségteljes hozzáállás, hisz az önkormányzatok intézményfenntartók is, sok, időseket ellátó intézményt önkormányzatok működtetnek, ahol különösen óvni kell az ott lakókat. Sok jó példát ismerünk ezen a téren. Például Debrecenben a város polgármestere, Papp László már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt is szigorú intézkedéseket hozott a városban található idősotthonok védelmében. Az önkormányzat az idősotthonok fenntartójaként felelősséggel járt el. A város polgármestere nem mástól várta a megoldást, hanem tette a dolgát. Sok más település polgármestere is hasonlóan cselekedett.

Ezért különösen furcsa, hogy a Fővárosi Önkormányzat és annak vezetője, Karácsony Gergely miért nem nőtt fel a feladathoz. Persze, korábban is hibát hibára halmozott. A járvány kellős közepén ritkította a BKV-járatokat, így tömegek alakultak ki, ami a vírus terjedését segíti. És nem akarta ingyenessé tenni a parkolást sem. Azt a kormány lépte meg országosan.

Ugyanígy az idősotthonok ügyében is hibázott, hiszen a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában működő Pesti úti idősotthon az ország legnagyobb gócpontja lett. Az otthonban mostanáig sajnos közel 40 gondozott hunyt el, és több mint 300-an fertőződtek meg. Országosan tekintve ebből az intézményből kerül ki az elhalálozott betegek több mint 10 százaléka. Karácsony Gergely még egyetlen alkalommal sem látogatott el az intézménybe, az ott történtekért pedig mindenki mást felelőssé tesz, csak önmagát nem. Pedig egy idősotthon fenntartójának törvényi feladatai vannak veszélyhelyzetben és azon kívül is: biztoítani kell a személyes orvosi jelenlétet és a tisztaságot, a megfelelő higiénés körülményeket.

Ezzel szemben az eddigi vizsgálatokból az látszik, hogy legalább egy hétig nem volt jelen orvos a gondozottak mellett. Mindeközben úgy tudni, hogy már március közepén voltak megbetegedések ebben az idősotthonban. És azt olvassuk, hogy a budapesti kormányhivatal már öt alkalommal tartott szúrópróbaszerű ellenőrzést az idősotthonban, amely megerősítette, hogy továbbra sincs folyamatos orvosi ellátás. Nem volt orvos az intézményben. Ellátás nélkül hagyták járvány idején a rájuk bízott időseket. Karácsony Gergely mindezek ellenére legutóbb a Népjóléti bizottságban váltig állította, hogy volt folyamatos orvosi jelenlét, vagyis Karácsony már megint nem mondott igazat, válaszok helyett megint csak hárította a felelősséget. A folyamatos orvosi ellátás hiánya különösen aggályos a gócponttá vált intézményben, ahol sajnos jelenleg is nagy számban vannak fertőzöttek.

Tisztelt Ház! A számonkérésnek nem most van itt az ideje, de a járvány elmúltával teljeskörűen ki kell vizsgálni ezt az ügyet. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.  Mozgás.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai