Készült: 2020.07.13.17:05:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 42. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:39


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lassan négy hete, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány miatt. Emlékezhetünk rá, hogy az első megbetegedést március 4-én regisztrálták, amikor két iráni diáknál mutatták ki a vírust. A kormány már egy héttel később nagyon gyorsan és átgondoltan, március 11-én kihirdette a veszélyhelyzetet. Ez időben meghozott, fontos intézkedés volt, hiszen hozzájárult ahhoz, hogy ne a Nyugat-Európában látott többezres számban, hanem jóval lassabban, kezelhetőbb mértékben nőjön a fertőzöttek számra. Minél fegyelmezettebben védekezünk, annál inkább mederben tudjuk tartani a járványt. A kormány az elmúlt hetekben is számos további intézkedést hozott a járvány lassítása, a magyar emberek egészségének, valamint a magyar családok, a gazdaság és a munkahelyek védelme érdekében. Emlékezhetünk rá, hogy átmeneti adómentességet kaptak magyarországi médiaszolgáltatások, turisztikai és vendéglátóipari cégek, valamint több mint 81 ezer kisvállalkozó kapott június 30-áig mentességet a kata-átalányadó fizetési kötelezettsége alól.

Felfüggesztettük a kilakoltatásokat, lefoglalásokat és az adóvégrehajtásokat. A lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságokat meghosszabbítottuk a veszélyhelyzet megszűntéig. Szintén meg lettek hosszabbítva a veszélyhelyzeti intézkedések, és számos új rendelet is született.

A Fidesz-frakció üdvözli, hogy minden egészségügyi dolgozó bruttó 500 ezer forint pluszjuttatást kap. Köszönet illeti őket az áldozatos munkájukért. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tisztelt Ház! Ugyancsak fontos, a védekezést szolgáló döntést hozott a kormány azzal, hogy mától országszerte ingyenessé tette a közterületi parkolást. Már meg is jelent az ezzel kapcsolatos rendelet. Sajnos, erre hiába kértük többször korábban Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert, ő erről hallani sem akart. Ehelyett ritkította a BKV járatait, és ez veszélyeztetheti a zsúfolt buszjáratok utasainak egészségét. A kormány döntése az ingyenes parkolásról segíti a járvány lassítását.

Fontos döntések születtek a költségvetés alapvető átrendezéséről is. A kormány létrehozta a járvány elleni védekezés alapját, valamint a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alapot. Utóbbinál a kormány magán kezdte a takarékosságot, és összesen 1345 milliárd forintot csoportosít át a tárcáktól. A járvány elleni védekezési alap esetében pedig a közös teherviselés jelenik meg. Ebbe kell befizetni az idei párttámogatások 50 százalékát, a multinacionális láncokat terhelő kereskedelmi adót, a pénzügyi szektor hozzájárulását és a gépjárműadó önkormányzatoknak járó részét. Így a járvány elleni védekezési alap 663 milliárd forintot biztosít az intézkedésekhez.

Elképesztőnek és megdöbbentőnek tartjuk, hogy az ellenzék tiltakozik a közös teherviselés ellen, és nem akar része lenni a megoldásnak. Hallhattuk ma is itt a parlamentben, itt is csak bekiabáltak, hangoskodtak.

(14.40)

Ezzel újra csak azt bizonyítják, hogy továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akarnak küzdeni. (Közbeszólás a kormánypárti padsorokból: Úgy van!) Egymásra licitálnak, és a világ minden pénzét szétosztogatnák, a sor végén pedig eladósítanák Magyarországot, ahogy ezt tették korábban is.

A kormány nyilvánvalóvá tette, hogy nem ezt az utat kívánja járni, nem akar visszatérni a segélyalapú gazdaság időszakába, hanem megőrzi Magyarország függetlenségét és a munkaalapú gazdaságot. Ezért legalább annyi új munkahelyet kell majd teremtenünk, mint amennyi a koronavírus-járvány következtében megszűnik; újra kell indítanunk a gazdaságot. A miniszterelnök úr által ma bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv is ezt szolgálja.

2010-ben már megmutattuk, hogy ha összefogunk, akkor ezt meg tudjuk valósítani. Tegyünk így most is! A Fidesz-frakció ebben is teljes erejével támogatja a kormányt.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai