Készült: 2020.07.14.02:15:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

114. ülésnap (2020.03.24.), 26. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:11


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): (Mikrofon nélkül.) Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint arról az operatív törzs már többször beszámolt, a koronavírus elleni harc újabb szakaszába fogunk lépni. (Közbeszólások, köztük: Nincsen hang!) Nem baj! (Dr. Rétvári Bence: De akkor a közvetítésben sincs hang!) A tömeges fertőzések szakaszához közeledünk. (Kézi mikrofont állítanak a szónok elé.) Azt is mondhatjuk, hogy most jön a neheze. A vírus már bárhol és bárkiben ott lehet. Már most is sokkal több lehet a tényleges vírushordozó a laboratóriumi vizsgálatokkal beazonosítottak számánál. A cél továbbra is az, hogy lassítsuk a járvány terjedését, hogy egy időben kevesebb legyen a súlyos, kórházi ellátásra szoruló beteg. Megnyugtató látni, hogy az operatív törzs és a kormány ennek érdekében egymás után hozza a rendkívüli intézkedéseket. A Fidesz-frakció ezeket a döntéseket támogatta és a jövőben is támogatni fogja, mivel csak ezekkel tudjuk megvédeni a magyar embereket. A tegnapi napon sajnos kiderült, hogy ebben a küzdelemben az ország csak a kormánypártokra számíthat, az ellenzék ugyanis elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását, ezért legkorábban csak hat nap múlva fogadhatja el a Ház a törvényt. Ez szégyen! Elképesztő, hogy az ellenzék továbbra sem a vírus, hanem a kormány ellen akar küzdeni. Megdöbbentő és szomorú, hogy még egy ilyen súlyos helyzet közepette is a magyar ellenzék csak kicsinyes pártpolitikai érdekei mentén politizál, pedig a széthúzás helyett most összefogásra van szükség. Minél többen összefogunk, annál több emberi életet tudunk megmenteni. Minél többen összefogunk, annál jobban tudunk segíteni a családoknak. Minél többen összefogunk, annál több munkahelyet tudunk megmenteni.

(10.10)

De ne legyen senkinek kétsége, az ellenzék nélkül is leküzdjük ezt a válságot! A kormány már most is olyan intézkedéseket hozott, amelyek a családokat segítik, a gazdaságot védik. Az intézkedések a magyarok munkahelyeinek megvédését célozzák. Mindez 2010 után már sikerült, most is talpra fogunk majd állni.

Tegnap a miniszterelnök úr újabb hat gazdaságvédelmi intézkedést jelentett be. További 81 480 kisvállalkozó kap június 30-áig mentességet a kata átalányadó-fizetési kötelezettsége alól, ilyen a fodrászat, ilyenek a szépségápolást, festést, üvegezést, villanyszerelést, az egyéb humán egészségügyi ellátást, az előadó-művészetet, a víz-, fűtésszerelést, az épületasztalosságot, a járóbeteg-ellátást, a padló- és falburkolást, a testedzési szolgáltatást és egyéb sporttevékenységet, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátását végzők. A március 1-je előtt keletkezett katatartozásukra haladékot ad a kormány, így azokat elég lesz a vészhelyzet lejárta utáni negyedévben befizetni. A turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan átmeneti adómentességet kapnak a magyarországi médiaszolgáltatók a kieső reklámbevételek miatt. Emellett felfüggeszti a kormány a kilakoltatásokat és a lefoglalásokat. Fontos, a családokat segítő intézkedés, hogy a vészhelyzet alatt lejáró gyes-, gyet- és gyedjogosultságot meghosszabbítja a kormány.

Köszönjük a kormány intézkedését, megnyugtató, hogy már dolgoznak az újabb intézkedéseken, és ha szükséges, vezessék is be azokat! A Fidesz-frakció ebben is teljes erejével támogatja a kormányt. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai