Készült: 2020.07.07.19:08:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

110. ülésnap (2020.03.09.), 30. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:53


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Nemzetbiztonsági bizottság múlt heti ülésén tárgyalt aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről. Tájékoztatást hallgattunk meg nemzetbiztonsági szolgálataink vezetőitől az aktuális migrációs helyzetről. Zárt ülés volt, az elhangzottak természetesen titkot képeznek, megkapták a megfelelő minősítést, ezért a részletekről nem, de általában beszélnünk kell a kérdésről. Megállapíthatjuk, hogy Magyarországra is veszélyes a Törökország felől megindult migránsáradat. A hírek szerint több tízezer migráns van a görög-török határon, és a migránsok Európa belseje felé tartanak. Egyébként a balkáni útvonalon eleve nagyon feszült a helyzet. Már enélkül is több mint százezer migráns torlódott föl, vagyis akár több százezres migránsáradat állhat össze. A hírek szerint a Soros-szervezetek is aktivizálódtak, biztatják a migránsokat. Mindnyájan emlékszünk arra, hogy mi történt 2015-ben Röszkén, amikor pár száz migráns erőszakkal támadt a magyar határt védő rendőrökre.

Most még súlyosabb is lehet a helyzet. Láthatjuk a hírekben, hogy török területről a migránsok most is nap mint nap támadásokat intéznek a görög határ ellen. Szerencsére Görögország egyelőre védi és megvédi határait. Mi mindig is ezt mondtuk: Európa határait bárhol éri támadás, meg kell védeni az illegális migrációtól. Mára szép lassan (Folyamatos zaj.  Az elnök csenget.) általános európai állásponttá vált ez a meggyőződés, amelyet Magyarország már 2015-ben is hangoztatott, amikor az első migrációs hullám elérte Európát.

Tisztelt Ház! Az Európai Unió külügyminisztereinek legutóbbi tanácskozásán Zágrábban olyan dokumentumot fogadtak el a résztvevők, amely szerint meg kell védeni a külső határokat, teljes szolidaritásról kell biztosítani Görögországot, továbbá a felek nem tolerálják az illegális határátlépéseket. Ez helyes. Egyébként mi már 2015-ben is pontosan szó szerint ezt mondtuk. (Balla György: Így van.) Most az Európai Unió azonnali segítségről döntött Görögország számára, amit mi üdvözlünk, támogatunk. Jó lett volna, ha Magyarország is kapott volna és kapna brüsszeli segítséget határaink megvédéséhez.

És fontos lenne, hogy ebben a helyzetben minden parlamenti párt támogassa Magyarország és a magyar emberek védelmét. De sajnos úgy látjuk, hogy ezzel megint egyedül maradhatunk. Gyurcsányék és a szocialisták kezdettől bírálják a magyar határvédelmet. Múlt héten éppen a szocialisták alelnöke még mindig arra utalgatott, hogy szerinte felesleges a kerítés, szerinte ez nem valódi, hanem pszichikai akadály. Elképesztő, tisztelt Ház! Elképesztő! (Tordai Bence közbeszól.) Mi, a Fidesz határozottan kitartunk mind a kerítés, mind a határvédelem, mind a tranzitzónák ideiglenes lezárása mellett. Meg kell védeni Magyarország határait és a magyarokat. Akármilyen migránshullám indul is el, a magyar határrendészeti szervezetek képesek a biztonságos határzár működtetésére.

Tisztelt Ház! Ez a migránsáradat most nemcsak a biztonsági veszélyt, hanem a járványveszélyt is fokozhatja, hiszen halljuk a hírekből, hogy a most megindult migránsok nem a szíriai területekről jönnek, hanem ezen illegális migránsok zöme Iránból vagy Iránon keresztül érkezik ide. És Irán a koronavírus egyik gócpontja. Ezért a Fidesz-frakció álláspontja az, hogy a kormány helyes és szükséges döntést hozott a tranzitzóna lezárásáról, hiszen az esetleges fertőzést ott is meg kell akadályozni.

Tisztelt Ház! Tehát Magyarországra is veszélyes a Törökország felől megindult migránsáradat. Ha még nagyobb lenne a nyomás és a migrációs hullám végigsöpörne a Nyugat-Balkánon, Magyarországnak akkor is meg kell védenie a déli határait. Senkit nem engedhetünk be illegálisan, és semmiféle nyomásgyakorlásnak nem szabad meghajolnunk.

Tudjuk, a migráció ügye már jó ideje nemzetbiztonsági kérdés. Ezért a migráció elleni küzdelemmel nemcsak a kormánynak, hanem a parlament Nemzetbiztonsági bizottságának is kiemelten és rendszeresen foglalkoznia kell az elkövetkező időszakban, ezért kezdeményeztük, hogy minden bizottsági ülésen adjanak a mostanihoz hasonló részletes tájékoztatást nemzetbiztonsági szolgálataink.

A Fidesz-frakció pedig teljes mértékben támogatja a kormány további határvédelmi tevékenységét. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai