Készült: 2020.07.05.04:02:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

108. ülésnap (2020.02.25.), 26. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! A kommunizmus áldozatainak emléknapja van ma. Többen megemlékeztek erről. A Fidesz-frakció ma a vértanúk emlékművénél tiszteleg az áldozatok emléke előtt; biztatok mindenkit a tisztelt Ház tagjai közül, hogy tegyék ugyanezt.A napirend előtti felszólalásom más aktuális témát érint. Mint ahogy már a széles közvélemény is értesült, a bíróság százmillió forint kártérítést ítélt meg gyöngyöspatai cigány családok számára, mivel az indoklás szerint elkülönített oktatásban részesültek gyermekeik. 80 millió forintot Gyöngyöspata önkormányzata köteles fizetni, a fennmaradó részt pedig a jelenlegi fenntartó tankerület.

Ez a döntés igazságtalan, egyoldalú, túlzó és romboló. Igazságtalan, mert az egész települést bünteti. Romboló, mert a kártérítés kifizetése rövid időn belül Gyöngyöspata önkormányzatát a csőd szélére sodorná. (Tordai Bence közbeszól.) Az ítélet felelőtlen is, mert a százmillió forint nem békét és megnyugvást, hanem feszültséget hozna, és fenyegetné az elmúlt években kivívott társadalmi békét. Az ügy ráadásul éppen akkor pattant ki, amikor a cigány családok elindultak az életmódváltás útján, segély helyett munkából élnek, és igyekeznek rendesen nevelni gyermekeiket. Félő, hogy az ígéretes folyamatot a bírói ítélet teljesen derékbe fogja vágni, és szembe fogja fordítani egymással a gyöngyöspataiakat. A felzárkóztatás és a szegregráció fogalmainak tudatos összekeverése tehát politikailag igazságtalan helyzetet hozott létre, ami után igazságot kell szolgáltatni. (Tordai Bence közbeszól.)

Tisztelt Ház! Tudjuk, hogy a bírói eljárást kezdeményező szervezetet Soros György pénzeli. Kezdettől tudjuk és mondjuk, hogy ők provokálták ki a gyöngyöspatai ügyet. A Soros-hálózat az, ami felkereste és felhergelte a roma családokat, hogy pereljék be az államot. A Soros-hálózat az, ami ilyen perekkel szembe akarja fordítani a magyarokat a romákkal. A Soros-hálózat az, ami akadályozza a roma családokkal való megegyezést arról, hogy oktatással és ne pénzzel kártalanítsák őket. A Soros-hálózat az, ami múlt vasárnap itt, Budapesten is tüntetést szervezett, hogy tovább szítsa a feszültséget Magyarországon.

A Soros-hálózat tehát szembe akarja fordítani a magyarokat a romákkal. Ezt csinálják Gyöngyöspatán és más településeken is. Ezt csinálják folyamatosan a parlamentben és Budapest utcáin is, és ehhez a baloldali pártokat is dróton rángatják. (Arató Gergely közbeszól.)

Üdvözöljük, hogy a bíróság nem ősszel, hanem soron kívül, várhatóan áprilisban elbírálja az ügyet. A Fidesz-frakció bízik abban, hogy a Kúria áprilisi eljárásában érdemben vizsgálja majd a tankerület és az önkormányzat indítványait. A tavaszi tárgyalás azért is jó hír, mert a kérdésben nemzeti konzultáció is indul.

Tudjuk, hogy eddig is számtalan olyan indítvány volt a bíróság előtt, ami befolyásolhatta volna a döntést, de sem az első-, sem a másodfokú bíróság nem foglalkozott velük érdemben. Ilyen volt az az indítvány is, hogy azokat a diákokat, akik a bíróság szerint alacsonyabb minőségű képzésben részesültek, oktatással-képzéssel segítsék, de sajnos nem vizsgálták kellő mértékben azt sem, hogy az iskolába járás egyszerre jog és kötelezettség is. Ennek értelmében a sok igazolatlan hiányzással rendelkező diákoknak aligha származhatott jogsérelmük az iskolában, ha be sem mentek oda.

A gyöngyöspatai többség azért is lehet joggal felháborodva, mert olyanok is kaphatnak kártérítést, akik arra kényszerítették a többséget, hogy kihátráljon a saját iskolájából. Meg lehetett volna kérdezni annak a 86 tanulónak a szüleit például, akik ma reggel sem Gyöngyöspatára indultak az iskolába, mert kiszorultak az intézményből.

Tisztelt Ház! Az ügy a Soros-féle alapítványok számára csak ürügy. Hiszen ugyanolyan sémát követnek, mint más témákban: minél nagyobb politikai botrányt akarnak kelteni, és minél nagyobb kártérítést próbálnak az államtól kicsikarni.

Jól látható tehát, hogy nem a cigány embereket elkötelezetten, hosszú távon segítő szervezetekről van szó. Sajnos, tapasztalataink szerint ezek a Soros-szervezetek nem fognak addig nyugodni, míg valamilyen nemzetközi bírói fórum elé nem tudják majd vinni az ügyet. Világossá vált, hogy nem akarnak békés együttélést magyarok és cigányok között, és nem akarnak tisztességes, jó és igazságos válaszokat a meglévő problémákra. Az ő receptjük, hogy először tudatosan gerjesztenek egy konfliktust, majd harcba szólítják a cigányságot a többségi társadalommal szemben.

Ez tisztességtelen és elfogadhatatlan. Számunkra az a fontos, hogy az elmúlt években a cigányság többségének számára a segélyalapú életet felváltotta a munka- és a tanulásalapú élet. Nem engedhetjük, hogy ezt a nehezen elért közös eredményt lerombolják. Kérjük ezért a kormányt, hogy tegyen meg mindent ennek megakadályozása érdekében. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai