Készült: 2019.10.22.02:02:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

341. ülésnap (2014.02.06.), 62. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:11


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Próbálnám az ön interpellációjában elmondott intézkedéseket némileg számszerűsíteni, hogy a számok nyelvén ez mit is jelentett egész pontosan. A 2006-os Gyurcsány-kormány intézkedései, amelyek valóban alapvetően a lakosság és a kis- és közepes vállalkozások terheit növelték, a következő számszaki adatokat adják.

A személyi jövedelemadó tekintetében 2006-ban 14 milliárd, 2007-ben a magánszemélyek különadójának bevezetése, a kamat- és árfolyamnyereség-adó bevezetése, továbbá a természetbeni juttatások elvonásának emelése összesen 116 milliárd forint pluszterhet jelentett. A vállalkozások terhei 2006-ban 87, 2007-ben 232 milliárd forinttal emelkedtek a társas vállalkozások különadójának, a minimumnyereség bevezetésének, valamint az egyszerűsített vállalkozói adó emelésének köszönhetően. Az áfaemelést csak saccolni lehet, 2006-ban 40, 2007-ben közel 120 milliárd forinttal növelte a lakosság többletkiadásait. Az egyéni egészségbiztosítási járulék emelése, a Munkaerő-piaci Alapba való befizetés emelése, illetve a minimális járulékfizetési kötelezettség kiterjesztése 2006. szeptember 1-jei hatállyal 2006-ban 40 milliárd, 2007-ben 210 milliárd forintos terhet jelentett döntően a kisvállalkozások és a magánszemélyek számára. És akkor nem tudjuk egész pontosan számszerűsíteni, de a lakossági gázáremelések folyamata több száz milliárd forintot vont el a lakosságtól.

Mindezek mellett egyébként a költségvetési politikát, ugye tudjuk, nem tudta rendbe hozni ez a megszorító politika, hiszen a költségvetési hiány folyamatosan 3 százalék fölött volt, az ország és annak kormánya folyamatosan eladósodott.

Most is csak nagyjából lehet számszerűsíteni azokat az intézkedéseket, amelyeket a jelenlegi ellenzéki pártok bejelentenek gazdasági programjuk kapcsán. De nagyjából azt lehet tudni, hogy a 2011-től bevezetett, a mostani kormány által elindított családi adókedvezmény intézménye közel 180 milliárd forintot hagy a dolgozó, gyermeket vállaló családoknál, és 1,1 millió magánszemélynek tudja csökkenteni a jövedelemadóját. Ezek elvonása értelemszerűen ennyi pénzt venne el a családoktól. 2014-től további, körülbelül 50 milliárd forinttal rövidülnének meg a magyar családok, ugyanis ettől az időponttól kezdve nemcsak az adókból, hanem a járulékokból is levonhatóak a családi adókedvezmények. Ez körülbelül 230 milliárd forint összesen.

A második szja-kulcs bevezetését is nagyjából saccolni lehet, itt több szám hangzik el. Egy biztos: ha 400 ezer forinttal és a 30 százalékos adóval számolunk, akkor ez körülbelül 200 milliárd forintot jelent a magyar családok költségvetésében, amit ennek bevezetésével elvennének a szocialisták. A többkulcsos adó bevezetése egyébként valószínűleg többletbevételt ebből a szempontból nem eredményezne, tehát nem is lenne értelme igazából meglépni. A rezsicsökkentésről tudjuk jól, a legutolsó intézkedésekkel együtt közel 400 milliárd forintot hagy az embereknél. Ennek kivezetése, ennek letörése évi 400 milliárd forinttal növelné a magyar családok terheit. S hogy hová menne ez a pénz, értelemszerűen nagyjából az ön felvetéséből is látható. Tehát ha a nagy nyereséget termelő, illetve a közteherviselésben nem kellő mértékben részt vevő ágazatokat terhelő adókat kivezetnék, amit ígértek, az közel 500 milliárddal csökkentené a központi költségvetés bevételeit. Így áll össze az a program, amit mi semmiképpen nem tudunk támogatni.

Köszönöm szépen a figyelmét, és kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai