Készült: 2019.10.18.12:02:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

341. ülésnap (2014.02.06.), 48. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:32


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is engedje meg, hogy arra hadd reagáljak, hogy a vállalkozások - általánosságban tett ön kijelentést - jelen pillanatban mit is élnek meg. Talán elég lenne csak a legutóbbi konjunktúraindexekre utalnom. Azt tudom mondani, hogy a magyar vállalkozói, azon belül is a kereskedelmi réteg évek óta nem volt olyan optimista a gazdasági kilátásait illetően, mint napjainkban, és ez részben annak köszönhető, hogy a kormány az elmúlt éveket arra fordította, hogy a hazai kis- és középvállalkozói réteg versenyfeltételeit, helyzetét javítsa. Elég, ha csak ideidézem a napokban megjelent belső fogyasztási adatokat, amelyek hosszú évek óta először már a tavalyi évben és idén is folyamatos növekedést mutatnak, ezzel segítve egyébként a magyar kiskereskedőket.

Ami a konkrét üggyel kapcsolatban elmondható, nehezen értelmezhető önnek bármiféle olyan észrevétele, amely a piacnak valamifajta újrafelosztására vagy bármely szereplőnek a kiváltságos helyzetére utalna, hiszen ha megnézi, jelen pillanatban is közel 30 forgalmazó 80 gépére van olyan engedély, amely alapján a kereskedők ezeket a gépeket igényelhetik.

Egyébként az eljárással vagy az online pénztárgépre való átállással kapcsolatban arról hadd tájékoztassam, képviselő úr, hogy az online kapcsolattal rendelkező pénztárgépekre való átállás jelenlegi konstrukciója egy széles körű egyeztetés eredménye egyébként. Lehetett volna más utat választani, vannak erre példák, de az teljesen kizárta volna a piaci mechanizmusok beemelését ebbe az átállásba.

A bevezetést követően felmerült kérdésekre egyébként a kormányzat pontosan néhány bizonytalansági tényező miatt folyamatosan és rövid időn belül reagált és megtette a szükséges intézkedéseket, legyen akár szó az engedélyezési hivatalban történt változásokkal kapcsolatban is. Felhívom arra is szíves figyelmét, hogy az online pénztárgépekre vonatkozó szabályozás bevezetése alapvetően egy olyan cél, amely a tisztességes adózóknak kedvez, hiszen ezen adózók versenyhátrányát csökkenti az adócsalókkal szemben. Az intézkedés következtében egyébként a költségvetési bevételek, azt gondolom, örvendetes módon stabilizálódhatnak, akár növekedhetnek is, a gazdaság pedig fehéredik.

De arról is hadd szóljak néhány szót az ön kérdésére válaszolva, hogy nem érheti semmilyen hátrány egyébként azokat a vállalkozókat, akik jóhiszeműen jártak el, ezért is a kormányzat a lehető legrövidebb időn belül reagált a kialakult helyzetre, és rendeletben döntött arról, hogy az ön által említett cégeknél befizetett előleget átvállalja, át lehet adni az állam számára, és ezeket a befizetéseket megtéríti a kormányzat azon kereskedők számára, akik új gépeket rendelnek. Tehát semmiféle anyagi kár ezen vállalkozókat nem érheti. Majdnem 80 ezer gép megrendeléséről van szó. Tehát még egyszer: nem érheti hátrány a jóhiszemű kereskedőket.

Az átállás időigénye egyébként abból adódik, és csak úgy van értelme egy ilyen rendszert bevezetni, ha a külső hatás, illetve a rendszer olyan, hogy biztonságos, mert ha egy olyan rendszert vezetünk be, amely nem biztonságos, lényegében ablakon kidobott pénzről lenne szó.

A tisztességes adózók számára, azt gondolom, a cél egyértelmű, a kormányzat számára is jó a cél. Én egyetlenegy dolgot tennék hozzá a végén, képviselő úr: óvatosan fogalmazzon meg több parlamenti felszólalásában is egy olyan céggel kapcsolatos támogató megnyilvánulásokat, amelyeknek már-már szószólója a parlamentben. Ezen cég ellen, pont a visszavonások végett is, nyomozati szakaszban vannak megvesztegetéssel kapcsolatos ügyek, amelyek, reméljük, minél gyorsabban a nyilvánosság elé kerülnek. Kérek mindenkit egyébként, hogy támogassa az online pénztárgépre való átállást, hiszen ez a gazdaság kifehérítése és a tisztességes vállalkozások érdeke.

Köszönöm szépen a figyelmüket, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai