Készült: 2019.10.23.06:20:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 80. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:58


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! A mai napi vita kapcsán azért örülök az ön interpellációjának és az interpellációja első mondatának, ami arról szól, hogy az online pénztárgépek rendszerét pont azért kívánta a kormányzat bevezetni, hogy a kiskereskedelemben meglévő esetleges áfavisszaéléseket a lehető legszigorúbban kizárja a rendszerből; ebből következően minden olyan, amit azért tettünk, hogy ez a rendszer minél hatékonyabb és minél jobb legyen, pontosan arra irányult, hogy az itt a Házban ma már többször emlegetett állítólagos áfavisszaéléseket a kormányzat a szándéka szerint visszaszorítsa.

De a konkrét kérdésére hadd adjam meg azt a választ, hogy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal eddig 11 különböző cég 28 típusára adott forgalmazási engedélyt, amelyben a tényleges forgalomba hozatalhoz hiánypótlás volt kötve. A 28 típusból 25 esetében határidőn belül történt meg a hiánypótlás, két esetben maga a kérelmező kérte meghosszabbítani az eljárást. Összesen egy ügyben került sor tényleges forgalomba hozatal elutasítására, amely valóban az ön által is említett Alt Cash Sam4s típusú pénztárgépét érintette. Az ok elég prózai: a végső teszteléseket követően a hiánypótlásként bemutatott pénztárgéptípus a műszaki és informatikai követelményeknek nem felelt meg.

Hangsúlyoznám, hogy kizárólag a forgalmazón múlik, hogy a forgalmazási engedélyek végül valóssá válnak vagy nem. Ha nem tudnak vagy nem hajlandók a jogszabályi feltételeknek megfelelni, akkor nem tudják a gépüket forgalmazni. Megjegyzem egyébként, hogy a Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal kizárólag a jogszabályoknak való megfelelést vizsgálhatja az engedélyezés során, nincs semmilyen mérlegelési lehetősége. A kormány ennek ellenére folyamatosan figyeli a pénztárgépekre való átállás menetét, ezért is 2013. november 15-én kihirdetésre került a pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló NGM-rendelet. Ez a rendelet szabályozza, hogy azok az adóalanyok, amelyek bármely okból nem rendelkeznek megfelelő pénztárgépre szóló megrendeléssel, a NAV honlapján keresztül tudnak egyszerűen és gyorsan gépet rendelni - egyébként már több mint 3 ezer ilyen megrendelés történt -, és ez biztosítja számukra, hogy közvetlenül a forgalmazóktól jussanak hozzá határidőn belül engedéllyel rendelkező pénztárgépekhez. Hangsúlyoznám továbbá, hogy a jóhiszemű megrendelőt nem érheti kár abban az esetben, ha a forgalmazó nem tudja leszállítani az ígért gépet, következésképpen a több tízezer vállalkozót sem érheti önhibáján kívül kár azért, mert nehéz helyzetbe került.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy valóban merültek fel előre nem várt nehézségek, de pontosan a gazdaság tisztítása miatt és azért, mert célunk szerint ez az új rendszer az adóelkerülést csökkenti, dolgozunk azon és folyamatosan figyeljük, hogy minél hatékonyabban és a vállalkozók számára minél könnyebben történjen meg az átállás.

Egyébként a kérdésére vonatkozóan megjegyzem, hogy jelen pillanatban az online pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők tekintetében új határidő-módosítás nem várható. Jelen pillanatban úgy látjuk, hogy a kötelezettek eleget tudnak tenni annak, ami a mostani jogszabályok alapján a pénztárgépekre vonatkozik.

Még egyszer felhívom képviselőtársaim figyelmét, így az önét is, hogy a vállalkozók önnél talán jobban tudják, hogy mi történik a piacon, és a tisztességes vállalkozóknak is az az érdekük, hogy ez a rendszer minél előbb és minél hatékonyabban tudjon működni.

Kérem válaszom elfogadását.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai