Készült: 2019.10.19.05:37:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 54. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársam! Azért vagyok egy picit nehéz helyzetben, mert ön vagy nem egyeztetett az elnökével itt a napirend előtti felszólalások kapcsán, de erre a kérdésre alapvetően egyszer már ott válaszoltam. Én értem, hogy ön az interpellációt itt újra el kell mondja, de éppen abban tudtam talán megnyugtatni vagy abban tudtunk közös nevezőre jutni Mesterházy elnök úrral, hogy ő nem vetette fel azt, hogy itt azok alapján, ami eddig az ügyben elhangzott, vagyis konkrétumok nélküli ügyben bármiféle jel mutatna arra, hogy itt tömegesen, szántszándékkal bárki a NAV, az állam részéről összejátszana adócsalókkal. Ellenben ön itt ezt állítja, ha jól értelmezem, sőt korrupciós ügyről beszél. Nem nagyon tudom értelmezni egyébként a szavait, mert valóban, ahogy szokták mondani, a féligazság a legnagyobb hazugság, és ebbe a csapdába nem kívánnánk mi belesétálni, ha már ön próbálja összekeverni a két dolgot.

Valóban, talán ön is tudja, talán a parlamenti képviselők is tudják, sőt a magyar állampolgárok is tudják, hogy sajnálatos módon a nemzeti adóhatóság folyamatosan, nem csak jelen pillanatban, az elmúlt huszonegynéhány évben küzd az adócsalók ellen.

(14.30)

Sajnos mindig voltak, lesznek, sőt azt sem merem mondani, hogy nincsenek olyan cégek, akik rosszhiszeműen megpróbálják kijátszani - akár büntetőjogi kategóriát kimerítve - a hazai adójogszabályokat.

Valóban, van az Európai Uniónak egy statisztikája, ami nagyjából becslésekre hivatkozik arra vonatkozólag, hogy egyes országokban mekkora az adóelkerülés mértéke. Valóban, Magyarországon is tetemes ilyen összeget saccolnak, de arról semmilyen bizonyíték, semmilyen állítás, semmilyen konkrétum nincsen, hogy ezekkel az adócsalókkal a kormányzat vagy az állami szervek bármelyike vagy annak bármelyik tagja összejátszana, bármiféle segítséget nyújtana. Sőt, az ön állításaival ellentétben a kormányzat mindent megtett és meg is fog tenni egyébként azért, hogy megpróbálja elérni a magyar állampolgárok és a tisztességes vállalkozások érdekében azt, hogy Magyarországon a lehető legkevesebb adót - beleértve az áfát is - csalják el a rosszhiszemű gazdálkodó szervezetek. Ezért is történt jó néhány intézkedés, föl lehetne sorolni a fordított áfa befizetésének kötelezettségén keresztül jó néhány olyan intézkedést, amely pontosan az adóbevételeket növelte, pontosan az ilyen kiskapukat próbálta volna bezárni.

Én azt gondolom, hogy ha valaki konkrétumok nélkül, általánosságban, valamifajta újdonság erejével jön elő ezzel az üggyel, annak két oka lehet, vagy talán három, amit említettem. Lehet egy sértettség, egy szervezeten belüli meg nem értés. Valóban, a kolléga - pont a vizsgálat erre fókuszált, hogy hogyan lehet vizsgálni, vagy milyen adatokhoz juthatott hozzá az említett NAV-os kolléga - nem juthatott hozzá olyan adatokhoz, amelyek alátámasztják az ő állítását.

A politikai haszonszerzés pedig, azt gondolom, azzal egyértelművé vált, hogy épp egy nemrég megjelent interjúban a kolléga azt jelezte, hogy ő bizonyos politika pályára készül. Illetve van egy harmadik rosszhiszemű álláspont is, az, hogy valakik tudatosan akarják a NAV-nak pontosan az adóbehajtás erősítésére vonatkozó terveit gyengíteni. Én kérem, hogy egyik sorba se álljanak be.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai