Készült: 2019.10.21.23:31:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 22. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Frakcióvezető! Tisztelt Képviselőtársam! Elnök Úr! Próbálom nem ismételni magam, bár viszonylag nehéz az ügyben. Még egyszer szeretném kérni, hogy ha egyébként önöknél vagy az önökhöz, úgy nézem, mostanában csatlakozó volt NAV-munkatársnál bármiféle konkrétum van, akkor azzal legyenek szívesek előállni. Mert önök vizsgálatot követelnek a kormányzaton, miközben csupa általános megállapítás történt. Valóban, amióta van adórendszer, egyébként eddig is tudtuk, erre utaltam, az Európai Unióban sajnálatos módon vannak rosszhiszemű gazdálkodó szervezetek, amelyek próbálják akár áfacsalással is károsítani a nemzetgazdaságot. Ezzel szemben a mindenkori állam föllépett, föllép, és az is a terve, hogy a nemzeti adóhatóságon keresztül ezeket a visszaéléseket visszaszorítsa.

Azt gondolom, ezen a területen egyébként az elmúlt időszakban viszonylag nagy eredményeket tudtunk elérni. Hadd tájékoztassam arról képviselő urat, hogy az állami adóhatóság ellenőrzési gyakorlatát az Állami Számvevőszék is rendszeresen ellenőrzi, ellenőrizte korábban is, és ezen vizsgálatok központi kérdései között az szerepel, hogy az állami adóhatóság az adó-ellenőrzési eljárások során a jogszabályok által előírtakat betartja-e, illetve hogy a költségvetés érdekét szem előtt tartja-e. Az ÁSZ nyilvános jelentéseiben a vádakban szereplő cselekményekre az elmúlt évek során egyszer sem került sor.

Tehát ön már azt feltételezi a felszólalásában, hogy nemcsak a huszon-egynéhányezer NAV-alkalmazott van benne ebben az összeesküvésben, de a teljes Állami Számvevőszék is, amit az ő nevükben is hadd utasítsak vissza. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.) A legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkezőknél... - itt ön arra hivatkozik egyébként, hogy nem történik semmi ebben az ügyben. Jelezném, hogy a NAV, a nemzeti adóhatóság folyamatosan dolgozik, folyamatosan ellenőrzi a nagy adóteljesítménnyel rendelkező... (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.) Én is végighallgattam képviselő urakat, kérném, hogy ennyi tisztelettel próbáljanak meg...

Pár számot szeretnék mondani a tények kedvéért. Többek között a legnagyobb háromezres adózói kör esetében az idei év során közel 5 ezer darab ellenőrzést folytatott le a NAV, vagyis minden egyes adózóra 1,6 vizsgálat jut. Ez jóval nagyobb szám, mint bármely más adózói kör esetében. A kiemelt adózói körben egyébként az ellenőrzési arány ennél is magasabb, és minden egyes adózóra több mint két vizsgálat jut egy évben, és még egyszer, ez az országos átlagot jóval meghaladja. Az sem újdonság, ha valaki ismeri a NAV-ot, hogy ezen ellenőrzések döntő többsége egyébként adóhiányt állapít meg. Tehát nem arról van szó, hogy itt valaki föltalálta a spanyolviaszt. Valóban vannak olyan tevékenységek, ahol fokozottan kell ellenőrizni a NAV tevékenységét, ezt meg is teszi, folyamatosan az elmúlt években a NAV erre törekedett, az ellenőrzése kifejezetten kiterjed a nagy adózókra, kifejezetten kiterjed az ön által említett multinacionális cégekre. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.) És valóban, próbál folyamatosan egyébként a kormányzat például fordított áfával olyan új szabályokat behozni, ami a meglévő kiskapukat, a meglévő lehetőségeket bezárja a rosszhiszemű vállalkozók előtt.

Egyébként még egyszer szeretném itt nyomatékosítani, hogy bármi konkrétum áll rendelkezésre, a kormányzat abszolút érdek mentén nyitott a vizsgálatra. Ahogy ön is említette, két vizsgálat is folyik az ügyben, egyrészt az ügyészség, egyrészt a NAV feljelentése alapján vizsgált folyik, és bármilyen konkrétum az általánosságokon túl nyilvánosságra kerül, a kormányzat azt is természetesen, saját érdekében, meg fogja vizsgálni. Viszont addig kérném képviselőtársaimat, hogy olyan summás kijelentéseket ne tegyenek, amelyek alkalmasak akár gazdálkodó szervezetek, akár állami szervezetek jó hírnevének megalapozatlan rontására.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai