Készült: 2019.10.16.17:53:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 158. felszólalás
Felszólaló Szatmáry Kristóf (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZATMÁRY KRISTÓF nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Valóban, a turizmus, ahogy Magyarországon, úgy a világon is az egyik legfontosabb nemzetgazdasági ág, már csak azért is, mert a munkahelyteremtésben kiemelkedő szerepe van. S valóban az elmúlt néhány évben sokat tettünk azért és sokan tettek azért, hogy a turizmus méltó helyre és egy fejlődő pályára álljon Magyarországon. Ennek eredményei egyébként már a számok tükrében is értelmezhetők. Engedjen meg néhány ezzel kapcsolatos pozitív tendenciát.

A hazai kereskedelmi szálláshelyeken mind a vendégek, mind a vendégéjszakák száma, mind a bevételek összege rekordot döntött tavaly. A növekedés idén is folytatódik. Az idei év egyik legfontosabb pozitív fejleménye, hogy már nemcsak a beutazóturizmus nő markánsan, de a belföldi bevételek is az első kilenc hónap alapján 9 százalékkal, 46,9 milliárd forintra növekedtek. Ez az emelkedés sok intézkedésnek köszönhető. Részben a kormány által 2011. évben bevezetett SZÉP-kártyának és Erzsébet-utalványnak, ami mind a vendéglátóhelyek, mind a szálláshelyek tekintetében jelentős forrásbővülést eredményezett. Egyébként a SZÉP-kártyát elfogadó helyek döntő többsége vidéken található, vagyis a kártya leginkább a vidéki kis- és középvállalkozások jövedelmezőségéhez és sok esetben fennmaradásához járult hozzá.

A jövőbeli tervekről pedig: valóban, ahogy ön említette, az NGM elkészítette az elkövetkező tíz évre szóló nemzeti turizmusfejlesztési koncepciót, amely a 2014 és '24 közötti időszak alappilléreit teszi le. Ezek a minőségi termék- és szolgáltatásfejlesztés, a vállalkozásbarát szabályozási környezet kialakítása, az intézményrendszer átalakítása, valamint az új piacok, a keleti nyitás területén. Bízunk benne, hogy az összehangolt fejlesztést végrehajtani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és ahhoz a magyar turizmus versenyképességét növelni lesz módunk.

Köszönöm szépen kérdését. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai