Készült: 2021.07.31.23:35:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Kis Zoltán (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KIS ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Ami a civil szervezetek támogatását illeti, itt két dolgot kell megkülönböztetni. Az egyik a működési támogatás, a másik egy adott programban való részvétel, ami konkrét munkát feltételez.

Csizmár úr helyesen mondta, működési támogatásra természetesen korábban is ott volt a nemzeti civil programban, ez ott lesz ezek után is, lehet rá pályázni, sőt a nemzeti fejlesztési tervhez kapcsolódva is elvégezhetnek tevékenységet. Viszont ami a Környezetvédelmi Minisztériumot illeti, ott a külön soron megtervezett, korábban 500, majd 300 millió forint nem egy szervezeti támogatást jelentett, hanem olyan programorientált külön pénzügyi keretet, amelyért érdemi munkát végeztek ezek a szervezetek, ráadásul olcsóbban, mint az állami bürokrácia, hiszen egy csomó olyan teher nem rakódott le, mint ami az állami munkát feltételezve időnként megjelenik.

Ezért én egyetértek azzal, amit Katona képviselő úr felvetett, csak ezt nem úgy kell megtervezni, hogy civil szervezetek támogatása, hanem azokat a programokat kell megjeleníteni, amelyekhez odarendeljük ezt az összeget, és amire csak ők, illetve, ha megfelelő kvalifikáltsággal rendelkeznek, akkor ezek a szervezetek pályázhatnak be. Ez eddig is működött, ennek volt egy bizottsága, itt a hulladékgazdálkodástól kezdve a természetvédelmen keresztül minden megvalósult, és az államtitkár úr tudja, hogy ezeknek a programoknak és a feldolgozott adatoknak mekkora része került aztán be mind a nemzeti fejlesztési tervbe, mind pedig a minisztérium konkrét, aztán a stratégiai munkát is elősegítő háttérbázisába.

Ha átalakítjuk az állami apparátust - nagyon helyes, mert most erről is van szó -, akkor gondolni kell arra, hogy egy csomó olyan feladatot, amely nem volt hatékony, ki kell szervezni, és ezeknek viszont a pénzügyi feltételrendszerét, akár a kamarák, akár a társadalmi szervezetek, civil szervezetek irányában meg kell jeleníteni. De ez nem azt jelenti, hogy mi olyan igénnyel lépünk fel, hogy ilyen-olyan jó szándékú szervezetek irodabérletéhez, ceruzavásárlásához vagy, ne adj' úristen (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a külföldi tanulmányúthoz adjunk pénzt.

Köszönöm. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai