Készült: 2021.07.29.07:17:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 84. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS pénzügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ivanics képviselő úrnak ismételten szeretném mondani, hogy ameddig pályázattal el nem dől az, hogy adott célokra mennyi pénzt fog kifizetni az európai uniós forrásokból majdan Magyarország, addig nem lehet, nem szabad szerintem előre meghatározni azt az összeget, amit ön most kér.

Azt tudom mondani, hogy döntő többségében a 37 milliárd forint ilyen célokra lesz felhasználva, és elenyésző kisebbségben lesz ehhez képest a kommunikációs célú felhasználás. Csak szeretném azt is egyértelművé tenni, hogy én nem tartom hibának azt, hogy kommunikációs célra is használunk fel, hiszen minél több potenciális pályázóhoz kell eljuttatni azt a lehetőséget, amiről nem elég beszélnünk itt a parlamentben, nem elég beszélnünk különböző politikai rendezvényeken, hanem kell, hogy tudják a civil szervezetek, önkormányzatok, vállalkozások azt, hogy az Új Magyarország fejlesztési terv mennyi lehetőséget biztosít számukra.

Egyébként ebben a megosztásban, pontosabban: ennek az értéknek a meghatározásában bizonyos európai uniós normákat és szabályokat is figyelembe kell vennünk, és ezért sincs most arra lehetőség, hogy ez különválasztásra kerüljön ebben a stádiumban. Még egyszer mondom, ameddig el nem fogadott az Új Magyarország fejlesztési terv, és annak a belső megosztása el nem fogadott, addig nyilvánvalóan keretszámokban lehet gondolkodni.

A másik felvetésre pedig azt tudom önnek mondani, hogy a kormány döntésének megfelelően került megtervezésre ez a kérdés, és ilyen értelemben az egységes fejlesztésiterv-végrehajtás érdekében kerülnek a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, a Miniszterelnöki Hivatalhoz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) azok a közreműködő szervezetek, amelyek korábban az első hároméves program részeként más minisztériumoknál több helyen voltak a költségvetés figyelembevételénél is tervezve, illetve a végrehajtásban is a kifizetések ott történtek. Ez egy olyan, menet közben hozott döntés volt, aminek eredményeképpen a következő időszaktól kezdődően ezek az egységes európai uniós végrehajtó rendszer részeként kerülnek megtervezésre a MeH-ben.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai