Készült: 2021.07.27.16:09:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 80. felszólalás
Felszólaló Ivanics Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVANICS FERENC (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az imént említette, hogy világosan és részletesen olvasható a költségvetésből, hogy mire is fordítják a 37,6 milliárdot. Azonban arra a felvetésre, ami a számvevőszéki észrevétellel kapcsolatos, nem ad választ sem a költségvetés, sem pedig ön nem adott választ az elmúlt percekben. Még egyszer felolvasnám az inkriminált részt: "A végrehajtási támogatási operatív program címén jelentős összegű, 37,6 milliárd forint kiadással számolnak az Új Magyarország fejlesztési terv - és itt jön a lényeg - koordinációja és kommunikációja címén."

Az a kérdés, tisztelt miniszter úr, hogy kiderül-e a költségvetésből az, hogy mennyi az, amit a koordinációra, és mennyi az, amit a kommunikációra fordítanak. Mindannyian tudjuk, az előző ciklusban nagy szeretettel fordítottak kormányzati kommunikációra pénzt, és a mi számunkra ez a meglehetősen nagy összeg, ez a 25 milliárd forint pont azért jelent problémákat, mert ezt nem látjuk. Az átláthatósággal van a baj, azzal az átláthatósággal, amit az ÁSZ is felvetett.

Ugyanezt tudom válaszolni Kovács Kálmán államtitkár úrnak, akinek a válaszát egyrészről elfogadom; nyilván a részletes lebontás az operatív programokban szerepel. De én arra szeretném felhívni a figyelmet, amit az ÁSZ szintén felvetett: a fejezetek költségvetésében az integráció fejezeti kezelésű előirányzat címén jóváhagyott előirányzatokra a felhasználási, beszámolási, információszolgáltatási - és a többi - jogokat nem az adott minisztérium, amely egyébként a program felett koordinál, hanem ezeket a jogokat és kötelezettségeket a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter gyakorolja.

Egyetértünk abban, tisztelt államtitkár úr, hogy nehezen olvasható a költségvetés, de ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy nem eléggé átlátható, és pont ez a bajunk nekünk is, és azt hiszem, hogy sok szakmai fórum ezt vetette fel ezzel kapcsolatban.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai