Készült: 2021.07.23.20:29:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 270. felszólalás
Felszólaló Dr. Ángyán József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:44


Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÁNGYÁN JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A költségvetés XII. fejezetének 6., 7., 8. címeihez szeretnék néhány megjegyzést tenni annak kapcsán, hogy ezekhez módosító és kapcsolódó módosító indítványokat nyújtottunk be, ezek pedig: az agrárium és a vidék szellemi infrastruktúráját érintő súlyos folyamatokra szeretném felhívni a figyelmet, és kérni, hogy segítsenek ezt a folyamatot megállítani.

A folyamat maga 2005 decemberében úgy indult, hogy az agrártárca ultimátumszerűen megszüntetett 2006. január 1-jével két kutatóintézetet: a tápiószelei Agrobotanikai Intézetet, ahol a szántóföldi és kertészeti növényeink géntartalékainak 60 százaléka található, valamint megszüntette a gödöllői Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetet, ahol pedig az őshonos baromfifajtáink génkészletei találhatók. Beolvasztotta ezt olyan intézményekbe, ahol azután a költségvetést lefaragva ma már fele méretben tudnak működni.

Folytatta ezt 2006-ban a 2118/2006. számú kormányhatározattal, amelynek során csak fel szeretném sorolni, hogy mi minden szűnik meg ebben a szellemi infrastruktúrában: megszünteti a Konzervipari Kutatóintézetet, Budapest, Jánoshalma, Kétegyháza, Lengyel, Sopron és Villány mezőgazdasági szakképző, szaktanácsadói intézeteit, iskoláit és kollégiumait; gazdasági társasággá alakítja, majd privatizálja az Állami Ménesgazdaságot, valamint Badacsonytomaj, Kecskemét, Eger, Pécs szőlészeti és borászati kutatóintézeteit, és privatizálja a teljes szőlő- és borvertikum szellemi infrastruktúráját és törzsültetvényeit. Azzal a veszéllyel "kecsegtet" ez, hogy a konkurencia felvásárolhatja ezeket a biológiai alapokat is, és nem lesz milyen alapon megújítanunk ezeket a kulcságazatainkat.

A már korábban gazdasági társasággá alakított kutatóintézeteket privatizálja - nem akármiket -, amelynek keretében eladja az Országos Húsipari Kutatóintézetet, valamint Érd, Cegléd, Fertőd, Újfehértó gyümölcstermesztési kutatóintézeteit, a teljes gyümölcsvertikumot - amely a minőségi szerkezetváltásunknak az alapja lenne - és az itt található törzsültetvényeket, a most beterjesztett, az állami tulajdonban lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló 1995. évi törvény módosítása kapcsán, például a Zöldségtermesztési Kutatóintézetet. A zöldségágazat az egyik legfontosabb a minőségi szerkezetváltásban.

Az indok pedig a következő; persze itt más filozófiát követünk természetesen, de szeretném megfontolásra kérni a kormányzati oldal képviselőjét, hogy gondolják meg, jó-e ez a logika, hogy a szellemi infrastruktúráját értékesítjük a minőségi szerkezetváltásnak egy olyan agrár- és vidékátalakulás közben Európában, ahol ez lehet a garanciája annak, hogy mi is csatlakozni tudjunk ehhez a minőségi szerkezetváltáshoz. Az indoklás részében ez a törvényjavaslat ugyanis azt mondja, hogy piacgazdaságban nem indokolt a részterületre specializált alkalmazott kutatást végző állami kutatóhelyek fenntartása.

(17.40)

Kérem, gondolják ezt meg, ez nem így van! Mert amit mi ezen nyerhetünk a költségvetésben, néhány száz millió forintot, ennek a többszörösét elveszítjük, ha elveszítjük azt az infrastruktúrát és a biológiai alapokat, amelyek alapján megváltoztathatjuk a viszonyainkat, és ezt a szerkezetváltást véghez vihetjük.

Mit nyerünk ezzel? Szeretném mondani: a 6. címen, mezőgazdasági középfokú szakoktatás, szaktanácsadás intézményeinél a 2005. évi 6,3 milliárdról 3,4 milliárdra csökkentjük a központi támogatást. A közművelődési intézményeink - mezőgazdasági könyvtár, dokumentációs központ és a Mezőgazdasági Múzeum költségvetéséről van itt alapvetően szó és egyéb intézményeinkről - költségvetését 468 millióról 374 millióra csökkentjük. A harmadik tétel: a kutatóintézeteink költségvetését 4 milliárdról 1,9 milliárdra csökkentjük. E révén néhány milliárdot megtakarítunk, de katasztrofális következményei lehetnek a minőségi szerkezetváltásunkra. Kérem kedves képviselőtársaimat, fontolják meg, hogy megtehetjük-e, hogy a minőségi szerkezetváltás szellemi infrastruktúráját teljes egészében felszámoljuk, az állam kezében semmiféle eszköz nem marad, hogy befolyásolja a magyarországi folyamatokat, és egyszerűen képtelenek leszünk ezt a váltást végrehajtani.

Azt javasoljuk tehát egyebek mellett, hogy fontolja meg a tisztelt kormányzati oldal, hogy az agrár-kutatóintézeteknél a költségvetést 500 millióval emeljük meg. És megjelöltük azt a forrást, ahonnan gondoljuk: a X. fejezet 9. címről gondoljuk ennek a fedezetét biztosítani.

Kérem, abban az átalakulási folyamatban, amelyben a magyar mezőgazdaság és vidék van, a megmaradásunkat jelentheti, hogy a szellemi infrastruktúrát nem felszámoljuk, hanem megerősítjük. Ezen az úton elveszítjük ezt az infrastruktúrát. Kérem, segítsenek, hogy megállítsuk ezt a biztosan rossz folyamatot!

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  270  Következő    Ülésnap adatai