Készült: 2021.08.03.15:32:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 258. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Kálmán (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  258  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY KÁLMÁN (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az ajánlás 642. pontjához szeretnék hozzászólni, amely a gyógyító-megelőző kassza költségvetésével foglalkozik az Egészségbiztosítási Alap költségvetésén belül. A kassza 2006. évi várható teljesítése 712,1 milliárd forint, a jövő évi előirányzat pedig 717,5 milliárd forint, amely már tartalmazza a vizitdíjból és a kórházi napidíjból befolyó összegeket is. Ez a költségvetési összeg várhatóan a háziorvosi ellátás és a járóbeteg-szakkellátás megfelelő működéséhez nem lesz elegendő.

Felhívom a figyelmet arra, hogy az Állami Számvevőszék megállapítása szerint is a gyógyító-megelőző kassza évről évre alul van tervezve. Orvosként arra szeretném felhívni a tisztelt Országgyűlés figyelmét, hogy ezek a túlteljesítések nem abból adódnak, hogy az orvosok a kórházban, illetve a családorvosok valamilyen fajta túlköltekezést indikálnának, hanem elsősorban abból, hogy az orvostudomány fejlődése, változása új eszközök, új gyógyszerek bevonását jelenti. Kétségtelen, hogy ebben van egy felső határ. Azt azonban el kell mondanom, hogy soha nem volt az, hogy az orvosok generáltak volna költségvetési pluszkiadást. A költségvetési pluszkiadást a gyógyszerkasszában kivétel nélkül mindig a betegek generálták. (Az elnök többször is csengetéssel jelzi az idő lejártát.)

Az, hogy Magyarországon egy ilyen költségvetésnél nem veszik figyelembe azt, hogy milyen arányok vannak, hogy hogyan alakulnak a különböző megbetegedési mutatók, annak eredménye az, hogy a kassza hiányos. Ezért kérem a kassza költségeinek támogatását.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  258  Következő    Ülésnap adatai