Készült: 2021.08.05.09:46:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 190. felszólalás
Felszólaló Pettkó András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Szabó Zoltán képviselőtársam fölszólalásához szeretnék először is hozzászólni.

Tisztelt Képviselő Úr! Önök öt éve kormányoznak; ön László Tamás képviselőtársam fölszólalása után azt mondta, hogy az ellenzéki képviselők nem tudják, hogy mit csinálnak, összevissza mindenfajta módosítási javaslatokat nyújtanak be, aminek nem mindig van meg a másik lába.

(15.10)

Tisztelt Képviselő Úr! Én úgy emlékszem, hogy 2002-ben az önök száznapos programja kapcsán nyújtózkodtunk tovább, mint ameddig a takarónk ért. Ezt önök, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, megszavazták. A parlamenti patkóban egyedül a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja volt az, amelyik nem szavazta meg ezt a javaslatot.

Áttérve a mostani törvénymódosításra és annak vitájára, én először a 26. módosítási pontban beadott javaslathoz szeretnék hozzászólni, érvelni mellette és kérni tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák, ez a módosítási javaslat pedig a nemzeti civil alapprogram kérdését kívánja rendezni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor annak idején a nemzeti civil alapprogramról szóló törvényt elfogadtuk, ez 2003. évi törvény volt, ha valaki ma előveszi ezt a törvényt, akkor láthatja azt, elérkezve az 1. § (3) bekezdéséhez, hogy ez pontosan leírja azt, hogy milyen ütemben kell átutalni a nemzeti civil alapprogram számára a támogatási összegeket. Tehát pontosan rendelkezik a törvény (3) bekezdése arról, hogy a Magyar Államkincstár az adott negyedév első hónapjának 20. napjáig biztosítja az alapprogram számára a támogatást.

Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnos ez évek óta nem így van, és ennek a következménye az, hogy most már a maradványképzési kötelezettség miatt egy 4,5 milliárdos összeg ragad be a költségvetési törvény kapcsán. Én azt gondolom, hogy a két törvény ütközött egymással, és itt a kormány természetesen a saját maga érdekeit érvényesítette. Én úgy gondolom, hogy ez nem helyes.

És azt is gondolom, hogy a módosítási javaslatot elfogadni se volna szükséges, csak azért nyújtottam be, mert ezután jön egy másik törvény vitája, ahol ismét a nemzeti civil alapprogram pénzügyi támogatásába kíván a kormány belenyúlni. Képviselőtársaim, a két módosítási javaslatot nem bírja ki a nemzeti civil alapprogram. Ha nem változtatunk rajta, és a kormány a törvényeknek megfelelően nem utalja át negyedévenként a neki járó összeget - mindig október 20-án kellene az utolsó elszámolásnak megtörténnie -, akkor egy év múlva körülbelül 7 milliárd forintnyi összeget fog elvenni a kormányzat a civil társadalomtól.

Én úgy gondolom, hogy annak idején, amikor erről a törvényről vitatkoztunk a tisztelt Ház falai között, akkor azt akartunk, hogy egy előfinanszírozású, működési támogatású pályázat legyen. A mai nap ezt kormánypárti képviselőtársaim is elmondták, sőt Csizmár Gábor államtitkár úr is elmondta, és bár jelen pillanatban nincs itt a teremben, én nagyon megkérem őt, hogy olvassa el az NCA-törvényt, olvassa el a benyújtott törvénymódosítást, és érdeklődjön a civil szervezeteknél, hogy hogyan is működött ez 2004. januárja óta, és napjainkban hogyan működik a nemzeti civil alapprogram. Ha ezt mind megteszi, akkor nem fog olyat állítani, hogy a nemzeti civil alapprogram támogatási összege nincs veszélyben.

A másik főbb módosítási javaslatcsoportomat a kisvasutak érdekében nyújtottam be. Minden parlamenti frakcióban ül olyan képviselőtársam, aki a kisvasutas egyeztetéseken, a kisvasutas rendezvényeken részt szokott venni. Én kérem képviselőtársaimat, hogy nézzék meg ezeket a módosítási javaslatokat, és amennyiben úgy gondolják, esetleg ötpárti kapcsolódó módosítási javaslatot nyújtsunk be, ha az általam benyújtott módosítási javaslat a kormánypártok számára nem támogatható.

Ugyanígy kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy az informatikai civil szervezetek kapcsán benyújtott módosítási javaslataimat azért támogassák, mert ezek a civil szervezetek legalább olyan fontosak a társadalom számára, mint a környezetvédelmi civil szervezetek vagy a fogyasztóvédelmi civil szervezetek, és 2007-ben ezeknek egyetlenegy fillér támogatást sincs betervezve a költségvetésbe.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  190  Következő    Ülésnap adatai