Készült: 2021.08.04.17:28:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 134. felszólalás
Felszólaló Tóth Tiborné dr. (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÓTH TIBORNÉ DR. (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tukacs István képviselőtársam hozzászólásához szeretnék kapcsolódni. A leglényegesebbel kezdem: amikor pedagógusról és iskolarendszerről beszélünk, akkor a gyerekről van szó. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen iskolai szervezetben, milyen pedagógusok foglalkoznak a gyerekeinkkel. Amikor szegregációról beszélünk, a lemaradó hátrányos helyzetű gyerekek oktatásáról, akkor arról szólunk, hogy kiváló pedagógusok kellenek ahhoz, hogy ezt az őrült nagy társadalmi problémát sínre helyezzék és megoldják, a megoldás felé mutassanak. Amikor földrajzi alapon történő szegregációról beszélünk - és köszönöm, hogy ezt felvetette Tukacs kollégám -, akkor a kisiskolák támogatása mellett szólunk.

Éppen tegnap keresett meg három gyönyörű nevű község, Püski, Kisbodak és Dunaremete egyesített iskolájának képviselője, hogy csak négy gyerek hiányzik ahhoz, hogy az iskolájuk működőképes legyen. Ezeken a hátrányos helyzetű településeken, amelyeket még a szigetközi gondok is sújtanak - ma már erről is szóltam -, az iskola megmentése létfontosságú. Mert ha a térségfejlesztésről beszélünk, ha az ökoturizmus fellendítené az itt élő emberek életminőségét, akkor az iskolájuk megtartása sem kerülne ilyen nehézségek elé.

Teljesen egyetértek a kollégámmal abban, hogy a minőségre való törekvésnek, az iskolai oktatás és a művészetoktatás minőségére való törekvésnek állásfoglalásaink homlokterében kell állnia. Tanúsítani tudom, hogy a művészetoktatás területén az eddigiekben üzleti szempontból is működtek iskolák, és igenis az akkreditációval ezt a tendenciát meg kell tudnunk állítani. A minőség, az iskolák teljesítménye, az ott dolgozó pedagógusok teljesítménye nagyon-nagyon szoros kapcsolatban van egymással, és az a feladatunk, hogy ezt képviseljük.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai