Készült: 2021.08.02.20:13:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 112. felszólalás
Felszólaló Iváncsik Imre (MSZP)
Beosztás Honvédelmi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IVÁNCSIK IMRE honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ugyan a részletes vita ellenére nem konkrét módosító javaslatról beszélt a képviselő úr, de mivel a honvédelem területét érintette, fontosnak tartom, hogy néhány mondattal reagáljak rá.

Abban igaza van a képviselő úrnak, hogy valóban rendkívül szűkös ez a költségvetés, annak ellenére azonban, hogy szűkös, mégis lehetővé teszi a legfontosabb honvédelmi feladatok finanszírozását; olyan helyzetet teremt a tárcánál, amely takarékosságra ösztönöz minket, és a lehető leghatékonyabb forrásfelhasználásra ösztönöz. Egy olyan struktúrát és működési módot alakítunk ki a megváltozott feltételek között, amely lehetővé teszi a hazai feladatok ellátását és a nemzetközi kötelezettségek teljesítését egyaránt.

Jövő szerdán egy ötpárti egyeztetést fogunk kezdeni a honvédség hosszú távú fejlesztésének a kérdéséről, bízom benne, hogy az ellenzék képviselői is rendkívül konstruktívan vesznek majd részt ezen az egyeztetésen.

A NATO-főtitkár a legutóbbi látogatásakor valóban szóvá tette, hogy aggasztónak tartja, hogy Magyarország csak 1,1 százalékot fordít a honvédelmi költségvetésre a GDP-ből, de rögtön hozzátette jogos bírálatához, hogy annak is tudatában van, hogy a 26 tagország közül összesen 7 teljesíti ezt a hallgatólagos elvárást. Ugyanakkor azt is hozzátette, amiről a képviselő úr is szólt, hogy egyben rendkívül nagyra értékeli Magyarország nemzetközi szerepvállalását, a missziókban való helytállásunkat.

Úgy ítélem meg az összes körülmény mérlegelése után, hogy ez a költségvetés arányban áll Magyarország teljesítőképességével és azzal a költségvetési helyzettel és szorítással, amellyel valamennyi tárcának szembe kell néznie.

Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai