Készült: 2021.08.05.09:36:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 8. felszólalás
Felszólaló Pásztohy András (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:21


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁSZTOHY ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársam! Való igaz, hogy a 2005-ös esztendő a gazdálkodók, a gazdák éve volt, ezt számos fórumon, a gazdálkodókkal való találkozások során magam is megtapasztaltam. Hogy miért is van ez így, arra elnök úr utalt, felsorolva azokat az intézkedéseket, amelyek hatása a mezőgazdasági termelőkre, vállalkozókra igen kedvező volt. Gondolok itt az intervenció befejezésére, a 4 millió tonna gabona átvételére, a 208 ezer regisztrált gazdálkodó időben való visszaigazolására a területalapú támogatást illetően, arra, hogy előleget vehettek igénybe, hogy időben hozzájutottak azokhoz a fejlesztési forrásokhoz, amelyek a mezőgazdasági termelés versenyképességét megteremtették. Szeretném kiemelni a beruházásoknál azt a terménytároló-fejlesztési programot, melynek következtében mintegy 2,5-3 millió tonna új terménytároló-kapacitást tudnak a gazdálkodók megvalósítani. Aztán a szerkezetváltás is nagyon fontos, amire utalt a képviselő úr, de ugyanakkor a gabona több évre való intervenciós elhelyezésére is megteremtettük a feltételeket.

Tisztelt Országgyűlés! Mint ismeretes, a magyar agrárgazdaság multifunkcionális jellegéből következik, hogy a nemzetgazdaságban nagyon fontos, de nemcsak mint termelő ágazat, hanem a falu, a táj, a környezet megóvása szempontjából is. Éppen ezért tartom fontosnak, hogy mindemellett a külkereskedelemben a tartós pozitív egyenlegével is hozzájárult a nemzetgazdaság stabilitásához. Még 2004-ben is, amikor a csatlakozásunknak voltak beilleszkedési problémái, 1,2 milliárd dollárral többet exportált az agrárágazat, mint amennyit importált, és a tíz csatlakozó ország közül ezzel egyedülállóként továbbra is az első helyen vagyunk, és ezt meg kell őrizni.

Igen kedvező volt a mezőgazdasági termelés számára, hogy 2004-ben a megtermelt hozzáadott érték volumene 36,3 százalékkal volt több, mint a megelőző esztendőben, de ezt akkor nyilván az aszály is negatívan befolyásolta. 2004. május 1-jével egy 450 milliós piachoz csatlakoztunk. Érezhető volt az importverseny, az importnyomás a mezőgazdaságban, amihez - tegyük hozzá - a forint erősödése is negatívan járult hozzá, aminek exportvisszafogó hatása volt, de a termelők és a gazdálkodók igyekeztek ezt ellentételezni.

Ahogy elnök úr is utalt rá, nagyon fontos volt az intézményrendszer talpra állítása, működőképesebbé tétele és a falugazdász-hálózat stabilitása. Ezt azért tartom fontosnak, mert ennek következtében gyorsultak fel a különböző fejlesztési támogatások. 65 milliárd forint SAPARD-támogatást igényeltek pályázat útján a gazdálkodók, mintegy négyszeresével túljegyezve a lehetőséget, 46 milliárd forintot fizetünk ki ez év december 31-ig, 26 milliárdot az előző esztendőben, 20 milliárdot pedig ebben az évben.

Nagyon alá kell húzni, hogy a SAPS, top-up, tehát az Európai Unióból származó területalapú támogatás mind a 90 milliárd forintja ebben az évben 2005. december 31-ig ki lesz fizetve. Miniszter úr az enter gombot holnap fogja megnyomni, és a pénz december 31-ig a gazdálkodók számláján lesz.

Alátámasztanám és megerősíteném - amire elnök úr is utalt -, hogy a nemzeti vidékfejlesztési terv agrár-környezetgazdálkodási támogatásaiból eddig a július 31-i elbírálást követően 21 milliárd forintot megkaptak a gazdálkodók. Itt van a többi forrás is - mint elnök úr utalt rá -, és ebben az évben a 23 milliárdot megkapják. Tehát a 43,6 milliárd forintot meg fogják kapni a gazdálkodók. Ebben az évben, tisztelt képviselőtársaim, a magyar gazdálkodók, a termelők november, december hónapban mintegy 150 milliárd forintot fognak kapni a termelés finanszírozásához. És ha hozzáteszem, hogy januárban és februárban, február végéig a nemzeti kiegészítő részt - amit szintén területalapon és állatalapon kapnak meg a gazdálkodók -, mintegy 90 milliárd forintot szintén megkapják a vállalkozók, a termelők, ez azt jelenti, hogy 250 milliárd forint kerül a gazdálkodókhoz novemberben, decemberben, januárban és februárban, és ez megalapozza a 2006-os esztendő sikeres megvalósítását.

Itt szeretném felhívni a figyelmét a tisztelt Országgyűlésnek, illetve képviselőtársaimnak és a gazdatársadalomnak, hogy megjelentettük a “Biztonság a magyar gazdáknakö című kiadványunkat, amelyben a száz lépés hét agrárintézkedése konkrétan megjelenik, valamint a végrehajtás mikéntje, és hogy milyen hatással jár ez a gazdálkodókra, hogyan lehet igénybe venni a földbirtok-fejlesztési lehetőségeket, hogyan lehet az állattenyésztés korszerűsítésére lehetővé tenni az igényeket és a forrásokat.

Úgy gondolom, hogy a 2005-ös esztendő a stabilitás éve volt, a 2006-os esztendő pedig a gazdálkodók szempontjából az offenzív, sikeres fejlődés esztendeje lesz.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai