Készült: 2021.07.27.03:14:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 238. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:54


Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! A tartalmi kérdések előtt - mivel még bizottsági véleményként is volt olyan megszólalás, hogy itt politikai felhangot próbáltak adni ennek a dolognak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha most azon kezdenénk el vitatkozni, hogy hány település, kisebb-nagyobb, és hány megyei közgyűlés van, ahol ilyen vagy olyan vezetés van, szerintem nagyon rossz vágányon járnánk. Én arra szeretném önöket biztatni, hogy hol mekkora a szükség. Az első kétperces megszólalásomat ezért is kezdeményeztem, de aztán úgy döntöttem, hogy lesz lehetőségem elmondani.

Az első az, hogy időben történik, és ilyen szempontból köszönetet mondok a miniszter úrnak, mert a költségvetés kapcsán a módosító indítványokról éppen hogy döntöttünk, kellő, hosszú időn keresztül előkészítették ezt a törvényjavaslatot, és itt van előttünk. Hitem szerint mindazok, akik pályáztak, örömmel veszik azt, hogy megkezdődött a vita, már tudnak készülni arra, hogy beruházásokat bonyolítsanak a jövő évben. Sok esetben közbeszerzést kell lebonyolítani, tehát jó esély van arra, ha kellő időben döntünk, jövő év elején, hogy a munkákat még a jövő évben megkezdhessék, és ahol lehet, ezeket befejezzék.

Hogy időben - Sisák képviselő úr azt mondta - késő van: én azt gondolom, hogy fél hét, ezt már a környezetünk is megszokta, hogy az Országgyűlésben nem napi 8 órás idő van, hanem amíg be nem fejezzük a törvényjavaslatok vitáját. Tehát én azt gondolom, hogy a fél hét még nem is olyan késői időszak a parlamenti gyakorlathoz viszonyítva.

Hadd térjek vissza arra, amit a képviselő asszony elmondott. Számomra mindig az a nagy gond, hogy több száz pályázat van, és amikor elénk kerülnek a javaslatok, teljesen természetes, hogy előjön belőlünk az a szubjektív érzés, hogy a saját környezet, a város, a választókerület vagy a megye. De amikor azt kezdem vizsgálni - és én ebben a törvényjavaslatban is azt vizsgálom -, hogy vajon másképp döntöttem volna-e, ha csak a zalai pályázókat veszem, mert nyilván őket ismerem... Tehát a legtöbb esetben magát a problémát is tudom, ahol az iskolatetővel gond van, és szeretnének egy új, korszerűbb iskolát, vagy ahol a szennyvízzel, vagy ahol a belvízzel, a csapadékvízzel gond van, amit Sisák képviselő úr mondott.

Ugyanakkor tudom, hogy a forrásaink végesek. Tehát valahol el kell tudni dönteni, amikor majd az igen gombot meg kell nyomnom, akkor nekem el kell dönteni, hogy mi az, amit támogatok. És keresem, és azt mondom, hogy az egészségügy az egyik olyan terület, ami fontos, és ma az egészségügynek tényleg nem nagyon van más forrása, pont azért, mert a rendszer úgy működik, ahogy, olyan kereteket szabtunk, hogy eredendően költségvetési forrásokból vagy önkormányzati forrásokból lehet fejleszteni, vagy rekonstrukciót végrehajtani.

Ezért én üdvözlöm azt, hogy a mi megyénkben a következő, a harmadik kórház rekonstrukciója is megkezdődhet Keszthelyen 2006-ban, és én ezt jó döntésnek tartom. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy van egy másik olyan probléma, amely a kistelepüléseken, tehát az olyan megyékben kifejezetten nagy probléma, ahol sok apró falu van, és az idős emberekkel való törődés, az idős emberekről való gondoskodás igenis kiemelt szerepű. Hadd mondjam, akik itt tényleg politikát akartak belekeverni, Zala megyében egy fideszes többségű megyei önkormányzat van, de nagyon pártolom, hogy ők benyújtottak egy olyan pályázatot, hogy az idősek otthonának egy rendszerét akarják a megyében kiépíteni, és itt egy több mint 1 milliárdos fejlesztéssel Zalabaksán, Szepetneken és Sármellék településen, tehát a megye három különböző pontján hoznak létre olyan intézményt, ami valamelyest segít az idős emberek gondjain és problémáin.

És a harmadik pedig egy iskola, egy régi, nagy múlttal rendelkező iskola, ahol teljesen jogos igény, hogy végre legyen egy korszerű tornaterem, és a rekonstrukció végbemenjen. Ezzel együtt vitatkozom a képviselő asszonnyal, mert azt gondolom, ahogy ez a címzett és céltámogatási rendszer kiépült '92 óta, azért nem a megyék közti kiegyenlítődés, és azért mindenkinek megvan a maga gondja, a maga baja. A költségvetésben más helyeken kellő differenciát teszünk arra, hogy a hátrányos helyzetű megyék, a hátrányos helyzetű kistérségek, tehát én azt gondolom, hogy itt most nem kellene erről külön vitát folytatnunk.

Ugyanakkor Jauernik képviselő úr is beszélt róla, de én magam is szeretnék beszélni, és inkább abban az összefüggésben, amit Sisák képviselő úr mondott, hogy én ezekben a pályázatokban, amellett, hogy örömmel látom azt, hogy Magyarországon az önkormányzati rendszerben is egyre többen készítenek jó pályázatokat, ez fontos, mert ahova megyünk, ott az európai uniós források lehívása jó pályázatokon múlik - tehát ez egy jó előszoba.

De én itt látok egyfajta átrendeződést is, mert azzal, hogy rájöttek települések, településcsoportok, hogy együtt, közösen egy kistérség már elég nagy falat ahhoz, hogy európai uniós forráshoz is hozzájusson - például a szennyvízrendszerben, például a hulladékgazdálkodás vagy hulladékbegyűjtés és -kezelés területén -, tehát van egy átrendeződés, akik elmozdulnak uniós források felé, és mások megmaradnak itt, a címzett és céltámogatásnál.

De itt hivatkozom vissza arra, amiről Jauernik képviselő úr beszélt, és amire törekszünk a költségvetésnél is, hogy nekünk az a feladatunk talán, hogy azt az önrészt, azt a saját forrást biztosítsuk, ami ahhoz kell, hogy a lehető legtöbb külső forrást tudják mások igénybe venni. Én ismerek olyan szituációkat, ahol a helyi önkormányzatban egymást gyilkolják a képviselők, hogy szabad-e kölcsönt, hitelt felvenni, és elindulni egy pályázaton, ami kapcsán azt gondolom, hogy igen, át kell állnunk arra, hogy idegen forrásokat is igénybe veszünk, annak érdekében, hogy még több forrást tudjunk máshonnan igénybe venni.

Tehát nekem vérzik a szívem mindenkiért, aki itt nem lesz nyertes, de tudomásul kell venni, hogy az adóforintjainkból most ennyit tudunk erre a célra fordítani.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  238  Következő    Ülésnap adatai