Készült: 2021.07.28.02:02:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 232. felszólalás
Felszólaló Kocsis Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:43


Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOCSIS RÓBERT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy idézettel szeretném kezdeni a felszólalásomat: “Felszámoljuk az önkormányzatok pártszínek szerinti megkülönböztetését, újraindítjuk a pártsemleges közös kormányzati és önkormányzati fejlesztési programokat.ö Egyetértésben a nemzettel - Medgyessy Péter beszéde a Pilvax kávéházban, 2001. január 8-án hangzott el az ominózus mondat.

Azért kezdtem ezzel a mondanivalómat, mert az előttünk fekvő törvény kapcsán szeretnék egy kis időbeli visszatekintést tenni azzal kapcsolatosan, hogyan is alakult a címzett és célelőirányzatok elmúlt ciklusban való elosztása.

2003 volt az első év, amikor a szocialista kormány már nem a polgári kormány által előkészített lista szerint döntött a címzett támogatásokról. Nominális és reálértékben is mintegy egymilliárd forinttal csökkent a címzett támogatásra fordítandó összeg a 2002. évihez viszonyítva. A 2003-as törvény értelmében az 55 nyertes pályázat közül 32 település élén kormánypárti, 4 település élén fideszes polgármester vagy megyei közgyűlési elnök állt. Egy megyében a szocialisták és az MDF koalíciója adja a megyei közgyűlés elnökét - ez Veszprém megye -, 18 település független irányítású.

2004-ben: a 2004-es törvényben a 75 támogatott önkormányzati beruházás között mindössze 7 fideszes vezetésű település, illetve megyei önkormányzat szerepel, jelentősen csökkent a független vezetésű nyertes önkormányzatok száma is, a tervezet szerint 16 ilyen település kap címzett támogatást. 52 kormánypárti település kapott címzett támogatást a 2004-es címzett támogatási törvény alapján.

2005, a tavasszal elfogadott törvény: a 2005-ös törvény szerint 78 település kap címzett támogatást, ebből 48 településen szocialista a polgármester, 8 települést szabad demokrata, 4-et fideszes polgármester vezet, s egy nyertes pályázó megye vezetését az MDF adja az MSZP-vel koalícióban.

Amennyiben megnézzük a nyertes települések pártmegoszlását a szétosztott összegek arányában, akkor azt láthatjuk, hogy a szocialista városok 27,5 milliárd forinttal lettek gazdagabbak, míg a szabad demokrata vezetésű települések 2,8 milliárd forintot nyertek a szétosztott 46,5 milliárd forintból. Tehát a kormánypárti települések 30 milliárddal gazdagodtak, a 4 fideszes település mindössze 2,6 milliárd forintot kapott, tehát kevesebb pénzt, mint az SZDSZ-es települések. A független polgármesterek által irányított települések pedig 13 milliárd forintot kaptak a címzett támogatási kasszából.

Ha arányba állítjuk ezeket az összegeket, akkor a támogatások számát tekintve a kormánypárti-ellenzéki arányok a következőképpen alakulnak: 48 MSZP-s és SZDSZ-es, 4 fideszes, tehát 12-szeres a különbség. Ha összegekről beszélünk, akkor 30 milliárd forint MSZP-SZDSZ-es, 2,6 milliárd a fideszes, itt pedig 11-szeres a különbség.

A mostani tervezetről a képviselőtársam elmondta a véleményét, sajnos nem változott ez a tendencia, és hajdú-bihari képviselőként engedtessék meg, hogy elmondjam, a jelenlegi tervezetben négy támogatott pályázat van a megyéből, sajnos ez sem cáfol rá az általam felvázolt tendenciára - akár koncepciónak is nevezhetjük -, hiszen a négy településből három szocialista, egy pedig független vezetésű, fideszes vezetésű település nem kapott pénzt. Azt hiszem, a számok, a tények önmagukért beszélnek.

Köszönöm a figyelmet.

 

(18.20)
Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai