Készült: 2021.07.31.13:53:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 168. felszólalás
Felszólaló Kocsis Róbert (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:22


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOCSIS RÓBERT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Az előttünk fekvő törvényjavaslat a polgárőrségről a polgárőrség jogállását hivatott meghatározni. A polgárőrség a közbiztonság kritikájaként jött létre a 90-es évek elején, amikor hazánkban a bűnözés drámai fordulatot vett. Az ismertté vált bűncselekmények három év alatt megduplázódtak, a bűnüldöző hatóságok meggyengültek, a lakosság szubjektív biztonságérzete a mélypontra süllyedt. Az azóta eltelt másfél évtized során az országban gomba módra szaporodtak a polgárőrszervezetek, amelyeket a jogos társadalmi igény hívott létre, és tart a mai napig életben.

A polgárőrök gyakran nem kis áldozatok árán a saját szabadidejükből, nemegyszer a saját anyagi forrásaikat is igénybe véve adnak szolgálatot, segítik ezzel a rendőrség bűnüldöző munkáját. Mára már nélkülözhetetlenné váltak. Sajnos, ezt az áldozatos tevékenységet a mai napig kevés elismerés övezi az állam részéről. Ennek a hiányosságnak a pótlására is hivatott a törvény, amely most előttünk fekszik. Másfél évtized után valóban nagyon időszerű volt a törvény megalkotása. Nem mintha nem lett volna szabályozva a terület, hiszen az Országos Polgárőr Szövetség alapszabályában részletesen szabályozza a terület működését - sőt.

A probléma abban van, hogy az eddig megfelelőképpen szabályozott tevékenységet a kormány most magasabb szinten kívánja szabályozni, de a polgárőrök munkakörülményeit ezzel nem javítja, és jogosultságaik körét csökkenti.

 

(16.10)

Az általam a törvény szövegéhez beadott módosító javaslatok a következők lesznek.

A 3. § (2) bekezdése így szól: a polgárőr által tevékenysége során viselt formaruha a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek vagy más hatóság tagjainak egyenruhájához való hasonlósága miatt megtévesztésre nem lehet alkalmas.

A szándékot értem, ugyanakkor kérdés, hogy mindez mit hoz a gyakorlatban. A rendvédelmi szervek egyenruhája például a téli időszakban fekete bőrdzseki, sötét nadrág, sárga mellény. Ez utóbbit ráadásul mindenki hordhatja, és természetesen a fekete dzseki, sötét nadrág is általános. Ezért fontosnak tartok egy pontosítást itt, amit módosító javaslatban is beadtam. A kiegészítés csupán annyi: beszédtávolságból nem lehet alkalmas megtévesztésre. Egyébként azért is nehézkes ez a meghatározás, mert a polgárőr-formaruhák, már ahol vannak, mindenütt mások. Ahol eddig volt rá pénz, ezután nem biztos, hogy lesz újra. Ahol eddig sem volt, marad a sárga mellény, illetve a jelvény.

A következő módosításom a törvény szövegének következő mondatára vonatkozik: a polgárőr hatósági jellegre utaló, megtévesztésre alkalmas egyéb jelzést vagy címet, rangjelzést nem használhat, illetve gépjárművén ilyen feliratot nem helyezhet el.

Tisztelt Törvényalkotó! Ha teszem fel, adott egy fehér Opel Astra típusú polgárőrautó, amely típus a mai napig használatos a rendőrségnél, azon pedig ott a felirat: polgárőrség, az hogyan nem lesz megtévesztő? Ezért javasolom az utolsó tagmondat elhagyását, illetve a felirat szabályozásának mikéntjét.

Ugyanennek a paragrafusnak a (3) bekezdésére vonatkozó módosításomat pedig a következőkkel indokolom. A közbiztonságra különösen veszélyes eszközök birtoklását eddig is tiltotta a szabályozás. Éles lőfegyvert eddig sem hordtak a polgárőrök. Személyre szóló engedély birtokában önvédelmi maroklőfegyvert hordhat magánál bárki, csak a polgárőr nem? Az így tetten érhető szándék megkérdőjelezhető. Az adott esetben maradék biztonság érdekében esetleg testi épséget kockáztató polgárőrnek nem jár még annyi jogosultság sem, mint egy hétköznapi embernek, pláne, ha az a tilosban jár.

Amit hordanak jelenleg a polgárőrök, azt engedéllyel teszik. A munkavégzés során azt a ruha alatt, nem kihívóan hordják. Miért nincs ez jól? A szabályozást javasolom pontosítani a következőképpen: önvédelmi maroklőfegyvert a személyre szóló engedély birtokában az erre vonatkozó szabályok szerint hordhat magánál a polgárőr. Kérem, ne vegyék el ezt a jogosultságot, mert a minket védő polgárőrök helyzetét rontják vele, ezzel pedig adott esetben egy társadalmilag roppant hasznos mozgalom alapjait gyengítik meg.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai