Készült: 2021.07.30.05:41:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

281. ülésnap (2005.12.14.), 130. felszólalás
Felszólaló Sisák Imre János (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:08


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SISÁK IMRE JÁNOS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Azt hiszem, amikor a mai vitanap befejezéséhez közeledünk, feltétlenül el kell mondani, hogy ennek a mai magyar társadalomnak a legfontosabb alapértéke kell legyen a házasság, a család és a gyermek. Nincs szebb dolog annál, amikor egy családban gyermek születik, és azt gondolom, az életünk értelmét ez adja meg.

Büszke vagyok arra a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjának tagjaként, hogy az MDF 1990 után foglalkozott a főállású anyaság gondolatával, és eljutott a gyermeknevelési támogatás bevezetéséig. Büszke vagyok arra, hogy mi nem eltöröltük, megszüntettük, hanem megszültük a gyermekek után járó adókedvezmény intézményét. Rendkívül büszke vagyok arra, hogy ellentétben a mai hozzászólások némelyikével, mi nem megszüntettük, hanem továbbfejlesztettük a gyermekgondozási díj intézményét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Sokféle módon próbáltuk megközelíteni a családtámogatási rendszert. Azt gondolom, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-kormány sok-sok ígéretét nem tartotta meg; többek között a legfájóbb ezek közül a családi adókedvezmény, a gyermekek után járó adókedvezmény eltörlése.

Önök a makrogazdasági adatok tájékoztatásával itt arra próbáltak választ találni, hogy milyen mértékben növelték a családoknak juttatott támogatást. Tisztelt Képviselőtársaim! 2002-ben, a polgári kormány utolsó kormányzati évében 91 milliárd forintot juttatott vissza a gyermekek után járó adókedvezménnyel a polgári kormány - ez 2005-ben 65 milliárd forint. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy önök jövőre a családtámogatási rendszerbe 26 milliárd forinttal kívánnak többet vinni. Az előbb említett adókedvezmény közti különbözet, a 2002-es és a 2005-ös, gyermekek után járó adókedvezmény különbözete 26 milliárd forint. Önök ebben az évben a gyermekes családoknak 26 milliárd forinttal kevesebbet adnak vissza.

Önök félrevezetik a magyar társadalmat: azt mondják, hogy duplájára emeljük a családi pótlékot - ez nem igaz. Képviselőtársaim! Mindannyian tudjuk, hogy az adókedvezményekből, a gyermekek után járó adókedvezményből elvonnak 70 milliárd forintot, az önkormányzatoktól a rendszeres gyermekvédelmi támogatásból 46 milliárd forintot, és összességében növekszik a családi pótlék összege 126 milliárd forinttal. Össze kell adni a számadatokat, és abban a pillanatban megláthatjuk, hogy amit önök mondanak, az nem felel meg a valóságnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy érdemes lenne megkérdezni azt a 88 ezer édesanyát, aki most jelen pillanatban gyermekgondozási díjban részesül, hogy ők hogyan értékelnék azt, amennyiben elvonnák tőlük a gyedet, mennyire lenne ez igazságos vagy sem, illetve érdemes lenne megkérdezni azokat az édesanyákat, akik gyesen vannak.

 

(14.00)

 

Önök a Magyar Demokrata Fórum javaslatát egyetlenegy alkalommal sem fogadták be. Jelen pillanatban méltánytalanul alacsony összeget kapnak a gyesen lévő édesanyák, 24 700 forintot.

Mi, a Magyar Demokrata Fórum arra tettünk javaslatot, hogy emeljük meg ezt az összeget 50 százalékkal - ez 12 350 forintot jelentene a gyesen lévő édesanyáknak havonta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, így karácsonyhoz közeledvén, talán azt kívánhatjuk a családoknak, hogy négyéves ciklusonként egyetlen kormány se változtassa a családtámogatási rendszert, alakítsa át alapvetően, mert az a gyermekvállalás biztonságát egyértelműen el fogja venni.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai