Készült: 2020.09.26.09:00:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

76. ülésnap (2003.06.02.), 217. felszólalás
Felszólaló Dr. Kövér László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz frakciója nem kis vívódások és viták közepette - örömét kifejezve, hogy végre megszületett egy olyan nemzetközi döntés, amely lehetővé teszi, hogy ne pusztán csatlósként vegyünk részt egy katonai akcióban - elhatározta, hogy egy kompromisszumot köt, és támogatja az önök által előterjesztett javaslatot.

Ha Eörsi Mátyás képviselő úr - szokásához híven - azért állt fel, hogy az utolsó pillanatban megakadályozza, hogy ez a kompromisszum megszülessék, akkor azt kell mondanom, jó úton halad. (Taps az ellenzék soraiból.) Arcára kiült az öröm, amikor a Fidesz-frakció tagjainak jogos méltatlankodását hallhatta, mert úgy érezte kis Luciferként, hogy közelebb jutott az általa kitűzött célhoz.

Azt tudom önnek mondani, képviselő úr, hogy '56-ra hivatkozni egy olyan frakció tagjaként, amelyik egy koalícióban ül például azzal a Horn Gyulával, aki maga se bírta az ön szövegét és menet közben kiment… (Felzúdulás a kormánypártok soraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Most kellene leülni!) Tehát '56-ra hivatkozni, tisztelt képviselő úr, egy ilyen frakció tagjaként legalábbis jobb érzésű emberekben szégyenérzetet keltett volna - önt persze nem soroltam ebbe a körbe.

Ami a lényeget illeti: szeretném a Fidesz-frakció azon tagjainak a véleményét is tolmácsolni, akik úgy érzik, hogy talán ők indultak a legmesszebbről ennek a kompromisszumnak a megkötésében. Az a háború, amelyiknek most a rendteremtési fázisában vagyunk, tisztelt hölgyeim és uraim, mindenféle nemzetközi felhatalmazást nélkülözött; ez a háború egy egyoldalú háború volt, egyoldalúan kikényszerített ürügyek alapján, még akkor is, ha senki nem akarja védelmébe venni azt a rendszert, amelynek hál' istennek most már a végnapjai után vagyunk. De ez a háború valóban egy új világrendet teremtett: az ököljog világrendjét nyitja meg előttünk, mint perspektívát.

(18.30)

 

Ebben a magunk részéről nem szerettünk volna semmilyen módon közreműködni. Ha önök ezt lelkes kiskutyaként, csaholva a gazdi lába után jónak tartották idáig (Dr. Géczi József Alajos: Eldobtad a kalapácsot!), akkor szeretném közölni önökkel a Fidesz álláspontját. Mi arra a felhatalmazásra vártunk, amely kiemeli ebből a szégyenteljes keretből ezt az egész problémát. Ez megtörtént, ezért adjuk Eörsi Mátyás felszólalása ellenére is a szavazatunkat ehhez az ügyhöz. (Taps a Fidesz és az MDF padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai