Készült: 2020.09.26.23:06:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2000.09.04.), 209. felszólalás
Felszólaló Bauer Tamás (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:41


Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt megcsonkított Országgyűlés! Negyedszer szavazott ma az országgyűlési többség Áder elnök úr javaslatára arról, amit elegánsan az Országgyűlés ülésrendjének szoktak nevezni, s ami valójában az Országgyűlés megcsonkítása. Három ülésszakot már végigcsináltunk ebben az úgynevezett ülésrendben. Áder elnök úr szerint nincs ok változtatni rajta, hiszen bevált.

Vajon hiszi is a Fidesz, hogy bevált, vagy csak mondja? Mit mutatnak a három ülésszak adatai összehasonlítva a korábbiakkal, az előző ciklussal meg a mostani ciklus elején a '98 őszi ülésszakkal, amikor még hetente ülésezett az Országgyűlés? Az előző ciklusban 300 és 400 óra között ülésezett az Országgyűlés, kivéve '97 tavaszát, amikor 567 órát. Ebben a ciklusban 300 óra alá csökkent ez, a '99. és 2000. tavaszi ülésszakban mindössze 256 órát ülésezett a parlament. Ebből azonban korábban, a hetenkénti ülésezés idején 23, 26, 33, 38 órát, a '97 tavaszi ülésszakon 64 órát tettek ki a napirend előtti viták. A parlament harmadolása óta ez 17, 15, sőt 2000 tavaszán összesen 11 órára csökkent, tehát a harmadára.

A legfontosabb parlamenti vitaműfajnál, az azonnali kérdések órájánál még nagyobb a csökkenés. '96-ban, '97-ben a tavaszi ülésszakon 20, illetve 24 óra, az őszi ülésszakokon 14, 13 óra jutott azonnali kérdésekre, míg '98 őszén, már a kormányváltás után is 10 óra. A háromhetes ülésezésben viszont csak 6-7 óra jut az azonnali kérdések órájára. Itt is harmadára csökkent tehát a parlamenti politikai vita ideje, s azon belül is az idő jelentős részét elveszi a kormánykoalíció. A mai ellenzéknek jó, ha negyedannyi azonnali kérdés jut, mint négy éve az akkori ellenzéknek.

S amire talán sokan nem gondoltak, a dolog kitalálói bizonyosan igen, az egy további következmény. A törvényjavaslatok, országgyűlési határozati javaslatok általános és részletes vitájának időtartama az előző ciklushoz képest alig csökkent, a korábbi 200-250 óráról egy-egy ülésszakban 180-200 órára. Csakhogy a hetenkénti ülésezéssel szemben most, amikor egész héten, hétfőtől péntekig folyik a háromhetenkénti ülésezés, radikálisan csökkent az érdemi parlamenti viták nyilvánossága. Míg a hetenkénti ülésezés idején a viták 50-60 százaléka a televízió nyilvánossága előtt folyt, még '98 őszén is 47 százaléka tévéközvetítés alatt folyt, ez most '99 tavaszán 15 százalékra, '99 őszén 29 százalékra, 2000 tavaszán 20 százalékra csökkent. Ami tehát a parlamentből megmaradt, azt sikerült elzárni a nyilvánosságtól.

Én hiszek Áder János házelnök úrnak, az új ülésrend bevált. Bevált annak, aki vissza akarta szorítani a parlamentben a vitát, az ellenzék megszólalási lehetőségét, azokat a formákat, ahol a kormány képviselőinek szembe kell néznie az ellenzéki képviselők kérdéseivel és bírálatával. Bevált annak, aki a parlamenti működés rendszertelenségével, a televíziós közvetítés radikális korlátozásával le akarta szoktatni a közvéleményt arról, hogy odafigyeljen a Magyar Országgyűlésre. Számukra bevált. Annak, akinek fontos a demokrácia, fontos a parlamentnek a magyar közéletben játszott szerepe, akinek fontos, hogy a magyar közvélemény odafigyeljen a parlamentre, annak a számára a parlament effajta megcsonkítása, amit a kormánykoalíció ülésrendnek szeret nevezni, nem vált be, annak számára ez elfogadhatatlan.

Köszönöm a figyelmet.

 
Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai