Készült: 2020.09.26.19:55:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

230. ülésnap (2005.05.30.), 14. felszólalás
Felszólaló Rogán Antal (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! - aki bár távozott a teremből, de talán a televízió képernyőjén keresztül nyomon tudja követni ezt a felszólalást. (Moraj és közbeszólások az MSZP soraiban.)

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön az elmúlt egy hónapban lépten-nyomon bejelentett (Az elnök megkocogtatja a csengőt.), miniszterei, munkatársai és időnként a kormánykoalíció képviselői pedig az ön léptei nyomán korrigáltak. Nézzük a dolgokat sorjában!

Először megtudtuk, hogy lesz borravalóadó; a szakminiszter és a vendéglátós érdekképviseletek találkozója után kiderült, hogy talán mégsem lesz, vagy ha lesz, akkor papíron lesz.

A miniszterelnök úr bejelentette, hogy átalakul a családtámogatási rendszer, és a szegények ennek nyomán kétszer olyan jól járnak, mint eddig. Kiderült, hogy ami átalakul, az a Gyurcsány Ferenc-i szójárásban megszűnik. Megszűnik, mert elveszik az emberektől a 13. havi családi pótlékot, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, az egy- és kétgyerekes családoktól pedig a családi adókedvezményt.

Érdemes megnézni, hogy ennek nyomán hogyan járnak azok a családok, akiket eddig önök is, tisztelt MSZP-s és SZDSZ-es képviselőtársaim, a legrászorultabbaknak tekintettek, hiszen ők voltak azok, akik nem tudták igénybe venni a gyermekek után járó adókedvezményt. Most ők úgy járnak, hogy ha összeadjuk az eddig nekik jutott támogatásoknak az egy hónapra jutó összegét, akkor az egygyermekes ilyen, a családi adókedvezményt igénybe venni nem képes család eddig havonta 11 412 forinthoz jutott, a jövőben majd csak 11 ezerhez fog (Dr. Áder János: Bizony!); a kétgyermekes család eddig 25 207 forinthoz jutott, a jövőben pedig 24 ezerhez fog; a háromgyerekes család eddig 43 011 forinthoz jutott, a jövőben pedig 42 ezerhez fog. Itt van a kezemben az a táblázat (Felmutat egy iratot.), ami ezt meglehetősen jól mutatja.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! A legrászorultabb családok bizony nem jobban járnak, hanem rosszabbul. Bár a törvények még nem érkeztek meg a Ház elé, még lehet javítani rajta, bizonyára, ahogy ez eddig is történt, a miniszterek meg is próbálják korrigálni, javítani a miniszterelnök elhamarkodott bejelentéseit.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az ön kormányszóvivője bejelentette, hogy bevezetnek egy új, 4 százalékos adót. Hogy pontosan mire és mennyit, azt még önök sem tudják, mert vitatkoznak rajta, csak az biztos, hogy 4 százalékos lesz és lesz. Aztán kiderült, hogy a kormánykoalícióban ehhez talán nincs is meg a kellő többség, hiszen a kormány nem egyeztetett róla. Úgyhogy lehet, hogy mégsem lesz?

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az ön átgondolatlan lépéseinek az eredményét, ha az elmúlt egy hónap összes lépését végigszámoljuk, akkor ma már egyértelműen összegezhetjük: ezek eredményeként az emberek nem jobban járnak, hanem rosszabbul. Ahova ön lép, tisztelt miniszterelnök úr, ott a családok zsebében pénz nem marad. Ön beszél, az emberek pedig fizetnek - persze akkor, hogyha majd a kormánykoalíció képviselői és a miniszterek nem korrigálnak, nem csinálják legalább részben vissza azt, amit a miniszterelnök elkezdett.

De ha az emberek zsebében ennyi zűrzavar után nem lesz több, jó esetben legfeljebb egy kicsivel kevesebb, mint eddig, akkor mire jó ez az egész? A költségvetés reménytelen helyzetének az eltitkolására, vagy arra, hogy a miniszterelnök újból és újból szerepelhessen? Az emberben sokszor az az érzés alakul ki, hogy inkább az utóbbira. Pedig hát már a gyerekeknek is tanítják, hogy ezt így nem érdemes.

A miniszterelnök, mármint Medgyessy Péter annak idején azzal nyerte meg a szocialistáknak és a szabad demokratáknak is a választásokat, hogy azt ígérte, hogy ami eddig jól működött, azt nem szünteti meg, abból nem vesz el, ahhoz csak hozzátesz, a gyerekek után járó adókedvezményhez vagy éppen a diákhitelhez, a Széchenyi-tervhez. Gyurcsány Ferenc mindent másként csinál, ő mindent egészen másként akar csinálni, mint eddig.

Gondoljanak csak vissza önök is, tisztelt képviselőtársaim, Mekk Elek meséire: ő volt az, aki a házat is fordítva kezdte építeni, hogy minden másként legyen, mint addig volt. Tisztelt Miniszterelnök Úr! Mekk mester meséjét a figyelmébe ajánlva ajánlom önnek, hogy nem kell ennyit remekelni, elég, ami bevált, abból nem kell elvenni, csak egy kicsit hozzátenni.

Önöknek pedig, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, szintén ajánlom a figyelmükbe Mekk mester meséit, mert azoknak az a tanulsága, hogy a mesebeli falu úgy járt, hogy Mekk mester remekelt, és a végén elszelelt. Nehogy önök is így járjanak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.): Gyurcsány Ferenc elszelel, önök pedig maradnak a pácban. (Taps és derültség az ellenzék és a függetlenek soraiban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai