Készült: 2020.07.04.20:13:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

329. ülésnap (2013.11.26.), 84. felszólalás
Felszólaló Ertsey Katalin (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 14:43


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim és mindazok, akik figyelik a vitát! Mielőtt a konkrét javaslatra rátérnék, szeretném ezt az egész rezsihazugságot egy világos, egyszerű hozzászólásban tisztázni mindenki számára, hiszen ezt a lassan kabaréba illő propagandahadjáratot egyszer, előbb vagy utóbb valakinek, mindenkinek el kell dönteni, hogy elhiszi-e vagy sem.

A számok nem hazudnak; a Fidesz kormányzásának első három éve alatt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-ben, 2011-ben és 2012-ben is végig nőttek a lakossági energiaárak. (Németh Szilárd: Mennyivel?) Közben az Orbán-kormány átgondolatlan törvényeivel drasztikusan megdrágította a hulladékkezelést, a vezetékes közműszolgáltatásokat és a csatornázást is, tehát eddig minden rezsiharcterületen növekedtek a terhek, magasabb lett az áfa, durván megnőttek a banki költségek. Ideje, hogy abbahagyják a hazudozást a választóknak. Mindenkinek a lakásfenntartását megdrágították, függetlenül attól, hogy családi házban, társasházban vagy bárhol él. Egyetlen olyan ember nincs ebben az országban, aki elő tudna állni és a számlákkal tudná igazolni, hogy változatlan lakóhely és fogyasztási szokások esetén az ő háztartásában az Orbán-kormány hatalomra kerülése óta kimutathatóan csökkent a rezsi.

Arra kérek mindenkit - ezt egyszer meg kell tenni -, hogy ha önök a rezsicsökkentést tették a kampány főtémájává, akkor valamikor mostantól a választások idejéig üljenek le, vegyék elő a számlákat, és az elmúlt évekre visszamenőleg adják össze és vonják ki a számokat. Pontosan fogják látni feketén-fehéren, hogy a KSH nem hazudik, a KSH számai szerint növekedtek a terhek; ezeket nem ellensúlyozza az úgynevezett rezsicsökkentés. Ez egy ócska blöff, egy hazugság, és ezt mindenképpen takargatni kell; erre szolgál a javaslat, amire most rátérnék.

A közös képviselőket akarják rávenni, hogy az egyébként hatályos jogszabályokkal ellentétesen rezsicsökkentési tájékoztatás címszóval politikai reklámtevékenységet folytassanak az otthonainkban, vagyis nem ez, a Fidesz rezsihazugságának a reklámozása, hanem az emberek valódi tájékoztatása lenne szerintünk ennek a törvénynek a célja, ezért egy javaslatot fogunk benyújtani. Ezúton kérem is a levezető elnököt, hogy hosszabbítsa meg a módosítók beadásának határidejét, ugyanis azt gondoljuk, hogy ideje elmondani az embereknek azt, hogy az elmúlt három évben nőttek a rezsiköltségeik. Ezért módosítót nyújt be az LMP arra, hogy ha már ez a parlament csicskáztatja a közös képviselőket, akkor arra is kérjük meg őket, hogy ismertessék az emberekkel visszamenőleg az elmúlt öt évben a rezsinövekedésnek az útját, ugyanis ez a valódi tájékoztatás, nem pedig a politikai kampány.

Szalay képviselőtársam ihletésére még azon is gondolkodunk, aki úgy fogalmazott, hogy nem érdekük propagálni ezt a rezsicsökkentést, valóban a valóságot lenne érdekük propagálni, de ha már ennek a törvénynek az abszurditásához igazodunk, akkor gondolkozunk azon, hogy "a rezsicsökkentés asztala" című kötelező gyakorlatot is bevezessük. A közös képviselőknek esetleg lehetne egy narancssárga terítővel leterített "rezsicsökkentés asztalát" beállítani a társasház közepére, és ennek gondozásáért, mondjuk, a terítő kimosásáért megfelelő pénzjuttatásban részesülhetnének. Ennyire lehet komolyan venni az önök javaslatát.

Ami pedig azt illeti, hogy mi vár arra a közös képviselőre, aki nem hajlandó ezt a rezsihazugságot propagálni, lényegében önök arra biztatják a lakókat, hogy jelentsék fel őket. Nem tudom, miért jó az, hogy az '50-es évek módjára most újra a feljelentők országává akarják tenni ezt a szerencsétlen hazát. Már vicceket is idézhetnénk arról, hogy miért ültették le annak idején, a Rákosi-korszakban azokat is, akik kirakták Rákosi elvtárs képét, azokat, akik nem rakták ki, és azokat is, akik kirakták ugyan Lenin és Sztálin közé, de ott felejtették a kirakatban Victor Hugo Nyomorultak című művét, és ezért ülnek börtönben.

Önök egyelőre nem börtönnel fenyegetik a közös képviselőket, hanem fogyasztóvédelmi bírsággal, mintha a fogyasztók - és micsoda visszaélés ez! - bármiféle hátrányt szenvednének attól, hogy nem kapják meg a rezsihazugságot. Azt gondolom, hogy a fogyasztók akkor szenvednek hátrányt, ha nem kapják meg a teljes igazságot arról, hogy az elmúlt években hogyan nőtt majd csökkent a rezsi, és hol tartanak most - a nullánál kicsit lejjebb -, ami továbbra is negatívum.

Ha önök a valóságban élnének... Tényleg javaslom, hogy azokból a házakból, ahol önök élnek, menjenek el egy társasházba, ahol mi, átlagemberek élünk, a társasházak közös közgyűlésén ugyanis minden évben elszámoltatják a közös képviselőt (Németh Szilárd István közbeszólása.), és elmondják számokkal, a számvizsgáló bizottság megvizsgálja azokat a számokat, amiket a közös képviselő benyújt. Képzeljék el, ezt a mi házunkban is megtesszük minden évben. Nagyon érdemes a valóságba kirándulni, ugyanis ott megláthatják, hogy amit önök itt benyújtottak, az megtörténik minden évben május 31-éig, és az emberek pontosan tudják, hogy mi történik a házukban, ha pedig nem, akkor ezért számon kérik, hiszen minden egyes fillér számít a számukra.

Ha a rezsicsökkentés olyan fontos lenne, akkor valójában nem ezt a tényleg a Hírcsárda lapjaira méltó javaslatot nyújtanák be, hanem azt az eredeti, a kormányprogramban szereplő valódi, fenntartható rezsicsökkentést, amit az LMP a zöldgazdaság támogatása címén három és fél éve próbál az önök figyelmébe ajánlani.

Idézek az önök választási programjából, Matolcsy György szavaiból: "Egy országos energiahatékonysági program fellendítené az építőipart, évente a lakásállomány 10 százalékának felújítása 80 ezer építőipari munkahelyet teremtene, és ez a befektetés az országnak kevesebb mint tíz év alatt megtérülne, továbbá a környezetvédelmi vállalásainkat is megoldaná." Matolcsy Györgyöt idéztem. Egyetértettünk vele, támogattuk ennek a kormányprogrampontnak a megvalósítását; ebből önök semmit nem valósítottak meg. El is mondom: egy 500 milliárd forintos alapot tettek le a kormányprogramban, és ebből 5 milliárd forint, vagyis 1 százalék valósult meg. Ha valóban azzal törődnének, hogy az embereket tájékoztassák arról, hogy mi megy a zsebükre, akkor hozzátennék a pluszt és a mínuszt is, de leginkább ezt a javaslatot a jelen formájában vissza kellene vonni, ugyanis már eddig is hűtlenül kezelték a közös pénzünket mindenféle kormánypropagandára, de most átléptek egy olyan határt, amit azt gondolom, hogy egy demokráciában nem lehet átlépni.

(12.30)

A közös otthonainkat, a közös helyiségeinket, a társasházak tulajdonát és a tulajdonosi körét próbálják megsérteni azzal, hogy figyelmen kívül hagyják azt, hogy egészen egyszerűen a közös képviselő nem közalkalmazott. Közalkalmazottja a háznak, ugyanis mi, tulajdonostársak vagyunk az ő megbízója, és nem önök, a kormány, és nem pártaktivista, hogy az önök fantasztikus sikereit faliújságra írja, még azt is megszabják neki, hogy milyen betűtípussal és milyen színben tegye ezt.

Egészen egyszerűen a lakók biztonsága érdekében kihelyez ide figyelmeztetéseket, a társasházi élettel összefüggő közleményeket és egyebeket kötelező neki kitenni. Mi erre bízzuk meg, és önök nem bízhatják meg mással, mert ez olyan durva behatolás a magántulajdon szférájába, amit nem engedhet meg magának egyetlenegy kormány sem.

Azt gondolom, hogy a politikai megosztást, amit sikeresen behoztak most már a fogyasztóvédelmi bizottságba is, amin eddig egyébként szakmai munka folyt, és egy viszonylag békés bizottság volt, behozták oda azt a stílust, amivel a politikai megosztást akarják behozni a parlamentbe, nem elég, hogy a plenárisra, most már a bizottságba is, és be akarják hozni az otthonainkba is, ahol a családunk és az életünk, a magánszféránk van. Ez megengedhetetlen, és hogyha ezt a fajta lépést megteszik, akkor újabb határokat lépnek el, és az emberek nem hülyék, ezt észre fogják venni.

Ez nem fogyasztóvédelmi kérdés, tisztelt képviselőtársaim! Azok, akik még csak most tanulják ezt a szakmát, azoknak elmondom, hogy a fogyasztóvédelem nem az önök propagandájának terjesztését jelenti, hanem azt, hogy felhívjuk a figyelmét a nagyon alulinformált fogyasztóknak arra, hogy milyen módokon védik vagy nem védik az ő érdekeiket a szolgáltatók.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a közös képviselő nem tartozik a fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá, nem szolgáltató szervezet. A magántulajdonosok által választott megbízott tisztségviselő, tehát őt fogyasztóvédelmi bírsággal fenyegetni egyszerűen abszurd. Jogilag teljes mértékben nonszensz, amit javasolnak.

Az pedig, hogy Ariel betűtípussal és bizonyos Pantone színkódokkal játszanak, ez tényleg egészen Hírcsárdához méltó javaslatot tár elénk, és még egyszer hangsúlyozzuk: az egyetlen módja annak, hogy ezt a nagyon kínos közjátékot feloldják, az, hogy visszavonják ezt a javaslatot. Ugyanis ezek a közös képviselők, akiket önök már szinte fenyegetnek, nem arra vannak ott, hogy propagandát folytassanak a kormány mellett. Ha valamire, akkor arra kell megbízni őket, hogy a valóságot ismertessék, erre vonatkozik majd a módosítóm, de azt ne feledjék el, tisztelt képviselőtársaim, hogy ezek a közös képviselők, akik ott élnek velünk, és a mi közös ügyeinket intézik, ezek nem az önök ügynökei. Nekik ott kell lenni azok után is, akkor is, amikor önök már ebbe az elképesztő hazugságáradatba belebuknak, őnekik viszont továbbra is kell szolgálni azt a lakóközösséget, és nem szeretnénk azt látni, hogy azokat, akiket belekényszerítettek abba, hogy rezsihazugságot propagáljanak a faliújságon és a társasházi közgyűlésen, utána megverjék őket a lakók, mert beálltak egy aljas, diktatórikus rendszernek a szolgálatába, ugyanis ez nem az ő feladatuk. Tehát megvédjük ezeket a közös képviselőket, nem engedjük azt, hogy rákényszerítsék őket pártpropagandára.

Még egy egészen abszurd része van ennek a javaslatnak, amire csak nagyon röviden térnék ki. A fogyasztóvédelmi referensek javaslatát ráereszteni a teljes magyarországi nagyvállalati szektorra, egy olyan abszurditás, ami megint azt jelzi, hogy önök valószínűleg még az életükben nem jártak se munkahelyen, se olyanfajta cégnél, ami nincs a fogyasztókkal kapcsolatban.

Ugyanis csak egyetlenegy példát mondok: egy korábbi partner, a General Electric Energy-üzletága turbinákat gyárt, akkora turbinákat, amelyek be se férnének ebbe a terembe. Tudják, kinek gyártják? Nem a fogyasztóknak, hanem nagy ipari energiaszolgáltatóknak, hőerőműveknek és egyéb erőműveknek. Képzeljék el, hogy nincsen fogyasztójuk. Képzeljék el, hogy nincsen szükségük fogyasztói referensre. Arra van szükségük, hogy a saját, jól felismert érdekük alapján - és ez az érdekük - az árujukat megfelelő minőségben kínálják azoknak, akik ezt megveszik, és ha ezek nem fogyasztók, akkor azokkal üzleti partner minőségben alakítsanak ki egy olyan párbeszédet, ami alapján javítani tudják a szolgáltatásukat, javítani tudják a kapcsolatukat ezzel a beszállítóval vagy vevővel. Ez egy cégnek a feladata, és nem az, amire most rákényszerítik őket törvénnyel.

A legnagyobb híve vagyok annak, hogy a cégek a saját felismert önérdekük alapján a fogyasztókkal foglalkozzanak. Erre valók azok a fajta párbeszédek - érintetti párbeszédnek nevezzük egyébként -, amikor a fogyasztóikkal és minden egyéb, úgynevezett stakeholderekkel, a lakossággal, a törvényhozóval, a kormánnyal, a helyi önkormányzattal és minden egyéb érintettel párbeszédbe bocsátkoznak ezek a cégek. De őket azzal, hogy a karjukat kicsavarjuk és olyan ember alkalmazására kényszerítjük, ami az ő nem létező partnerükkel, tehát nevezetesen a fogyasztójukkal kell hogy foglalkozzon, az teljesen nonszensz.

Én azt javaslom önöknek, hogy tényleg méltóan ehhez a törvényhozáshoz, ne ilyenfajta, '50-es éveket idéző propagandatörvényekkel fárasszák a magyar lakosságot, és a törvényhozókat, hanem álljanak elő egy, a megfelelő partnerekkel - akár a cégek mintájára, megfelelő partnerekkel - előre egyeztetett, a kormánnyal előre szakmailag kitalált és együtt benyújtott olyan valódi rezsicsökkentési javaslattal, ami valódi fenntartható rezsicsökkentést okoz, és ez nem más, mint az energiahatékonysági beruházások. Le kell szigetelni Magyarországon az összes lakóháznak a nyílászáróját, ajtaját, ablakát, hogy ne szökjön ki a fűtés (Dr. Fónagy János: Hogy ne tudjanak bemenni! - Derültség.), hogy azt az 5 milliárd forintot... (Zaj. - Az elnök csenget.) - az 500 milliárd forintos alapot hozzák létre, amit megígértek, és az lenne a valódi fenntartható rezsicsökkentés, ami még munkahelyeket is teremtene, 80 ezer munkahelyet.

Jelenleg ennek a számnak a tekintetében önök szintén mínuszban állnak, és azt gondolom, hogy minden választópolgárnak joga van Magyarországon megtudni az igazságot arról, hogy a rezsicsökkentés és az önök szintén hirdetett munkahelyteremtése hogyan áll, mert a valóság ellentétes azzal, amit önök harsognak.

Köszönöm a figyelmüket. (Dr. Szél Bernadett tapsol.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai