Készült: 2020.07.06.02:30:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap (2013.11.25.), 48. felszólalás
Felszólaló Ertsey Katalin (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ERTSEY KATALIN (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az EU-s támogatások különös útjáról szeretném önt kérdezni.

Nemrég birtokunkba került két fénykép, amely hűen mutatja, hogy mi igaz az önök szédületes bölcsődeépítési programjából. Az első kép büszkén hirdeti, hogy Szigetmonostoron decemberben bölcsőde nyílik. A második kép azt mutatja, hogyan áll ez a terület november közepén. A képen a nagy puszta semmi látható. (Felmutat egy képet.)

Talán nem kell hangsúlyoznom, hogy Budapest vonzáskörzetében milyen rendkívül súlyos a helyzet a gyermekek nappali ellátása terén, ehhez képest az építkezésnek se híre, se hamva.

Más állampolgári megkeresés szerint Székesfehérvár és Vác vonzáskörzetében is már 2012-ben nyertesnek nyilvánított pályázatok tartaléklistára kerültek, és azóta is ott tartják őket. Bár a média azzal volt teli, hogy Lázár János brüsszeli megegyezése után a tartaléklistán levő pályázatokat kifizetik, ez a mai napig nem történt meg. Érdeklődésünkre az NFÜ azt a választ adta, hogy "a pályázatra még nem történt forrásbevonás". Ezt nem igazán tudták értelmezni, ugyanis az eredetileg kiírt, rendelkezésre álló összeg töredéke került kifizetésre az elbírálást követően. Ugyanis ez az a bizonyos botrányos TÁMOP 2.4.5. pályázat, amelyben a lehetetlen feltételek megszabása miatt 8 milliárd forint bennragadt. Akkor mégis hogyan kéne értelmezni ezt a választ?

Egy harmadik hozzánk eljutott esetben, szintén budapesti vonzáskörzet, nevezetesen Szigetszentmiklós, ahol egészen súlyos a helyzet, a családok egymást tapossák a helyekért, új, EU-s forrásból épült bölcsőde nyílt alapítványi keretben, és a szülők legnagyobb megdöbbenésére 70 ezer forint díjat szed adományként.

(14.40)

Hogyan lehetséges az, hogy az Új Széchenyi-terv keretében, uniós pénzből épülő, alapítványi fenntartású bölcsődében magánbölcsődei áron fogadják a gyerekeket? Mi szükség van ezek építésére, hiszen aki ezt ki tudja fizetni, az eddig is talált magas áron családi napközit? Ez a megoldás vajon mit javít az átlagos családokban élő anyukák elhelyezkedési esélyein?

Kérdéseim tehát a következők.

1. Vajon miért állítja a kormány, hogy soha nem látott bölcsődei és családi napközis férőhelybővítés folyik, amikor egyes helyeken még szó szerint egy kapavágás sem történt meg?

2. Vajon mikor kapják meg végre a pénzüket a 2012-ben sikeres pályázatot írók, olyan keretből, amit nem is költöttek el?

3. Vajon hogyan létezik az, hogy súlyos havidíjat szednek azok a bölcsődék és csanák, amelyek EU-s pénzből épülnek, miközben azoktól, amelyek saját, önerőből jöttek létre, önök 2012-ben elvették a normatívát?

Miféle családbarát kormány az, ami hamis adatokat propagál, férőhelybővítésnek nevezi azt, amikor csupán több gyereket préselnek ugyanabba a szobába, és eltűri a horribilis díjak jogtalan beszedését?

Várom érdemi válaszát. (Taps az LMP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai