Készült: 2019.11.21.17:33:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

126. ülésnap, 75. felszólalás
Felszólaló Tasó László (Fidesz)
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:37

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TASÓ LÁSZLÓ nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A legjobban pontosan ön és az ön mellett ülő Kósa Lajos tudja, hogy milyen erőfeszítésbe került Debrecennek, hogy a polgári kormány segítségével a repülőteret helyzetbe hozza, és hogy mekkora befektetést kellett ahhoz eszközölniük, hogy most abba a helyzetbe kerüljön a debreceni repülőtér, amilyenben most láthatjuk. Számos energia, amely belefektetésre került, nem veszett kárba, hiszen láthatjuk, hogy nemcsak Debrecennek, nemcsak Hajdú-Bihar megyének, hanem Kelet-Magyarországnak is igazi gazdasági bázisa és központja a repülőtér, és jól tudjuk, hogy azok a tőkeinjekciók, amelyek érkeztek a magánbefektetőktől is, azok egyértelműen azt szolgálják, hogy a multi­modális központ kiépítése befejeződjön, és természetszerűen behozzuk a nagyvilágot Debrecenbe és a térségébe. Az elmúlt években, mint jól tudják a tisztelt jelenlévők is, még charterjáratokkal indult el a debreceni repülőtér útja és története, ma már egészen más a helyzet. Jól mondta, és pontosan tudja debreceniként, hogy milyen fontos állomások következtek be az elmúlt években, és azt is pontosan tudja, hogy ezek az állomások igazából csak bemelegítést jelentettek. De természetszerűen Debrecen repülőtere számára, Debrecen és a megye számára az is fontos, hogy valamennyi közlekedésfejlesztési beruházás megvalósuljon, és természetszerűen azok, amelyeket a magyar kormány költségvetésből támogat, az integrált közlekedésfejlesztési operatív programból tudunk megvalósítani uniós forrásokkal, illetve amelyek magántőkéből keletkeznek, azok mind-mind-mind megvalósuljanak.

Akkor fog növekedni tovább az utasforgalom, amit remélnek és terveznek is, hogy 2020-ra akár egymillió lehet az utasok száma, ez egyértelműen azt jelenti, hogy tovább fokozódik a térségre a figyelem. Jönnek a befektetők, és érzéseink szerint nemcsak Debrecent, hanem a térség egészét fel fogják fedezni, és a vidékfejlesztés során kitárulkoznak értékeink és kincseink is. Növekednek a munkahelyek, ez természetszerű, nemcsak a repülőtéren, hanem mindenhol máshol, ahol a közlekedés szempontjából érintettek lehetnek, és természetszerűen azok a helyek is látogatottabbá válnak, amelyek vonzották egyébként is az idegenforgalmat. Úgy néz ki, hogy Debrecennek ez a bemelegítő korszaka lassan a végéhez ér, és felmennek a centerpályára Magyarországgal együtt, és olyan küzdelmeket tudnak megvívni a további fejlődés érdekében, amelyek kedves és kellemes küzdelmek lesznek, hiszen egyértelmű versenyt jelentenek majd másokkal szemben.

Kárpátalja, Erdély és a Felvidék is versenyben van azokért a lehetőségekért, amelyek egyébként ott fognak majd kulminálni ezen a repülőtéren. Versenyben vagyunk a térségiekkel és térségi repülőterekkel szemben is, de természetesen ezek egészséges versenyhelyzetek. Biztos vagyok benne, hogy Debrecen ki tudja használni azokat az előnyöket, amelyeket a támogatások során begyűjthet majd, és természetszerű, hogy ez megindítja a benti, belső, térségbeli gazdasági erők mozgását is. Nemcsak külföldről várunk lehetőséget, hanem más környékről is. Bentről is, magunkban is van még akkora erő, hogy ezt tovább tudjuk fokozni. Természetesen Magyarország számára rendkívül fontos a debreceni nemzetközi repülőtér fejlődése, hiszen Magyarország egyik bázisa Debrecen, és a térségbeliek számítanak ránk. Véleményem szerint valóban ez az időszak lesz, amely következik, amely igazán be fogja mutatni, hogy Debrecen törekvése, a megye áldozatvállalása és a magyar kormány segítsége valóban megérte a pénzét, megérte a lehetőséget, ki tudjuk ezt használni. Én bízom abban, hogy Debrecen polgárai kellőképpen fogják súlyozni és értékelni a törekvéseket a jövőben is, mint ahogy most is látom a debreceni önkormányzat törekvéseit, amelyek megegyeznek az előző önkormányzat törekvéseivel.

Jó munkát kívánok Debrecennek, sok sikert és természetszerűen mindenkinek boldog karácsonyt. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  75  >>    Ülésnap adatai