Készült: 2020.10.26.02:08:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

79. ülésnap, 242. felszólalás
Felszólaló Dr. Füle István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:28

Felszólalások:  <<  242  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az évszázad tiszai árvíze több helyütt elsodorta a nyári gátakat, s ezzel együtt a megélhetés reményét is. Így van ez Vezsenyben is, ahol a község mezőgazdasági művelés alatt álló területének 69 százaléka a nyári gátak által határolt. A novemberi árvíz során az önkormányzat a magas vízállásra tekintettel a zsilipek kinyitásával s a gát átvágásával biztosította, hogy a vezsenyi rét betöltse másodlagos víztározó szerepét. Így történt ez 1999. március 8-án reggel is. Másnap a Kötivizig megkezdte a nyári gát visszabontását, amit semmiféle egyeztetés nem előzött meg. Ennek eredményeként a területünk minden 540 centiméter feletti víz ellen védtelenné vált.

Itt több száz kis földtulajdonosnak van földje, akiknek egyetlen megélhetési forrása ez. A 900 lelkes településnek a helyreállításhoz nincs ereje, sőt félő, hogy a magas víz a meglazított gátat elmossa, s így 1500 hektár terület mezőgazdaságilag művelhetetlenné válik. A probléma természetesen nem csak Vezsenyt érinti. Ezért is lenne fontos, hogy ha már ebben az évben nem is tudnak termelni, de legalább a jövőben lehessen tudni, mihez kezdjenek az itt élő kisgazdák.

A fentiek alapján kérdezem az államtitkár urat: Mi lesz a nyári gátak sorsa a Tisza mentén? Milyen központi intézkedések várhatók a probléma hosszú távú megoldására? (Taps az FKGP padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  242  >>    Ülésnap adatai