Készült: 2019.10.18.02:29:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

282. ülésnap (2005.12.19.), 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Gémesi György (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! A kezemben van önnek az a megszüntető okirata, amelynek alapján a gödöllői Kisállat-tenyésztési és Takarmányozási Kutató Intézetet gyakorlatilag január elsejével megszünteti. Annál is inkább megdöbbentően ért ez a hír, mert néhány héttel ezelőtt együtt ültünk Gödöllőn, november 20-án egy méhészeti konferencián, ahol ön személyesen konzultált az intézmény igazgatójával, és erről a kérdésről mintha elfelejtette volna őt tájékoztatni.

Tisztelt Miniszter Úr! Ez a 13-ai döntése derült égből villámcsapásként érte az intézetet, tekintettel arra, hogy semmiféle egyeztetés nem előzte ezt meg az érintettekkel és az érdekeltekkel. Kezemben van a Tudományos Dolgozók Szakszervezetének levele, amelyet önhöz intéztek, amely szerint a dolgozók méltánytalannak, a demokratikus jogrenddel és az intézet szabályzataival összeegyeztethetetlennek tartják, hogy előzetes tárgyalások mellőzésével az itt dolgozók munkahelye, a szakmai tudományos tevékenység és az intézmény kezelésében lévő vagyon védelmének megszervezése nélkül megszüntetik Magyarország legrégebbi agrárkutató intézményét.

A megszüntetés ténye, módja, formája miatt tiltakozásukat jelentik be, és kérik miniszter urat, hogy az átszervezés ügyében haladéktalanul rendeljen el egyeztető tárgyalást a kutatókat, dolgozókat képviselő szakszervezetek és személyek bevonásával. Meggyőződésük, hogy az intézmény megszüntetése sem pénzügyi, sem szakmai érdekkel nem támasztható alá, a 108 éve különböző szervezeti formában, de mindvégig Gödöllőn működő és 15 éve az FVM-határozattal önállósított intézmény méltó módon szolgálja a magyar állattenyésztési kutatások ügyét, a géntartalékok és a szakmai hagyományok védelmét.

Tisztelt Miniszter Úr! Azt szeretném megkérdezni öntől, hogy milyen eljárás az, amikor átlép az érintettek jogain, és azok értesítése vagy megfelelő egyeztetés nélkül döntenek sorsukról. Nem gondolja-e, hogy a 70 ember egzisztenciáját érintő kérdést kicsit nagyobb körültekintéssel kellett volna kezelni?

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai