Készült: 2019.10.23.08:24:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

277. ülésnap (2005.12.06.), 132-134. felszólalás
Felszólaló Dr. Gémesi György (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  132 - 134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hasonlóan csatlakozva Béki Gabriella hozzászólásához és ahhoz a melléklethez, ami végül is a tárgyhoz tartozik, egy normatíváról beszélnék, ez a bölcsődei normatíva.

Ez a 36 ezer forintos csökkenés brutálisnak nevezhető. Annál is inkább, mert egyre inkább abba az irányba törekszünk - ilyen trendek vannak -, hogy a részmunkaidős foglalkoztatás azok részére, akik viszonylag közel vannak a szülés időpontjához, igényli-e azt, hogy a gyerekeket elhelyezzék bölcsődében. 10 ezer feletti lakosnál kötelező a bölcsődei szolgáltatás és ellátás. Ráadásul ez is bérhordozó normatíva, tehát nyilván van ennek bérkövetkezménye.

Nagyon sok a csökkenés, tehát nemcsak arról van szó, hogy az inflációs hatás nincs kivédve, hanem arról, hogy így gyakorlatilag egy 36 ezer forintos csökkenést kell regisztrálnunk. Bízom abban, hogy még esetlegesen módosító javaslatok formájában ez megoldható, de ez a remény egyre inkább kezd elszállni, tekintettel arra, hogy a költségvetésnek olyan stádiumában vagyunk, amikor a pluszforrások már csak bizonyos belső átcsoportosításokkal hajthatók végre.

Nem véletlenül térünk vissza ellenzéki padsorokból a normatívák kérdésére. A többiről is beszélhetnék, ahol szintén a melléklet tartalmazza az oktatási normatívák változatlanul hagyását. Az előbb említettem: a bértárgyalásoknak nincs vége, pluszigények jelentkezhetnek. Elhangzott az is, hogy a bizonyos zárolt összegből ugyan lesz valami pótlása, valami támogatása ennek a bérmegállapodásnak, de gyakorlatilag annak sincs meg a fedezete - azért mondom ezt, mert feltehetően képviselőtársaim, sőt azok a képviselőtársaim, akik polgármesterek, pontosan jól tudják a koncepció készítése kapcsán, hogy milyen feladatoknak nincs meg a fedezetük.

Kérdezzék meg képviselőtársaim a szocialista padsorokban ülő polgármester kollégákat, hogy milyen helyi költségvetési hiánnyal vannak a koncepció tervezésének állapotában, most milyen helyi költségvetési hiány az, amit regisztrálnak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mindenütt hiánnyal számolnak, és ezek oka nyilván ilyen típusú problémák, mint a normatívák reálértékének nem növekvése, a normatívák nominálértéken maradnak…

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr.

DR. GÉMESI GYÖRGY (MDF): …illetve van, ahol egyes normatívák csökkennek.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

(11.00)

 
Felszólalások:  Előző  132 - 134  Következő    Ülésnap adatai