Készült: 2019.11.12.17:50:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2013.03.12.), 98. felszólalás
Felszólaló Pál Béla (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Ifjúsági, szociális bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL BÉLA, az ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. A bizottsági ülésen megfogalmazott kisebbségi vélemény alapján elmondhatom, hogy a szándék, a módosítás szándéka tényleg jó - nyolc törvényt módosít az előttünk fekvő javaslat -, még akkor is, hogyha a jó szándék megvalósulásához vezető út véleményünk szerint kicsit girbegurba és keszekusza, és ez természetesen a megvalósulást, a cél elérését is nagymértékben hátráltatja majd.

Pozitívnak tartjuk teljesen azokat a rendelkezéseket, amelyek a szociális szövetkezetek foglalkoztatási lehetőségeit bővítik, a hátrányos helyzetben lévők szociális szövetkezeti taggá válását vagy a szociális szövetkezetek megerősítését, és a szociális szövetkezetek mentesítését például a szociális hozzájárulási adó befizetése alól.

Ugyanakkor van három olyan lényeges pontja ennek az előttünk fekvő törvényjavaslatnak, amely alapján nem tudjuk támogatni ezt a javaslatot. Az első ilyen pontja az, amely lehetőséget ad arra, hogy a munkaügyi szervezetek jogosultak a nemzetiségre utaló adatok kezelésére.

A második része az, amely jogtechnikailag is aggályos, még akkor is, ha a kormánypárti kétharmados többség meglehetősen biztos abban, hogy elfogadják a javaslatot, hogy egyszerre van a felnőttképzési törvény napirenden, és egyszerre módosítja a felnőttképzési törvény paragrafusait az előttünk fekvő törvényjavaslat. Ez a jó ízléssel is ellenkezik, de még ha csak azzal, az hagyján, de jogtechnikailag is nagyon aggályos. Nem szerencsés ez a megoldási javaslat.

A harmadik pedig a legsúlyosabb, az az, hogy a módosítás elfogadása lehetőséget teremt arra, hogy a szabálysértést elkövetett személyek kizárásra kerüljenek az állami szociális ellátórendszerből, amely sajnos évek, évtizedek óta amúgy is eléggé hiányos szövésű, hiszen itt 30 órás igazolatlan hiányzás vagy éppen a lakókörnyezet rendben tartására vonatkozó szabályok megszegése esetén megvonják az érintettektől azt, hogy a szociális ellátórendszerből részesüljenek.

Nyilván valamilyen szankcióra szükség van és szükség is lehet, de nem támogatjuk azt, hogy ezt rendészeti eszközökkel próbálják meg kezelni. Én azt gondolom, hogy megfelelő szakemberek alkalmazásával utána lehetne járni annak, hogy miért mulaszt a gyermek az iskolából, hogyan lehet visszaterelni az iskolába, és sokkal célravezetőbb lenne, mint ez, hogy megvonással sújtjuk őket, mert utána felmerülhet a kérdés, hogy miből fognak megélni, miből tartják el a gyerekeiket. Ezért nem támogatjuk az általános vitára való alkalmasságot. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai