Készült: 2019.11.19.19:36:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 335. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:54


Felszólalások:  Előző  335  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Ez a módosító javaslat arról szól, hogy az önkormányzatoknak járó címzett támogatásra a kormány beterjesztése szerint ezután ne csak az önkormányzatok nyújthassanak be pályázatot, hanem azon intézmények is, amelyek az önkormányzatokkal ellátási szerződést kötve olyan közfeladatot látnak el, ami egyébként állami vagy önkormányzati feladat. Így tehát például a módosítás meg kívánja nyitni arra a lehetőséget, hogy ha az egyház működtet például egy szociális otthont, akkor a szociális otthon is támogatásra, címzett támogatásra pályázhasson.

Tisztelt Országgyűlés! Ez önmagában egy helyes és jó elgondolás. Helyes az, ha önkormányzati feladatot, állami feladatot lát el például egy egyházi intézmény, és mondjuk nagyon leromlott állapotban van, akkor ez az intézmény is kaphasson támogatást, állami támogatást arra, hogy ezt az intézményt felújítsák.

Mint említettem tehát, ez egy helyes és jó elgondolás, csak éppen ebben a formában álságos és hiteltelen. Álságos ez a javaslat azért, tisztelt képviselőtársaim, mert ez a kormány már nem fog címzett támogatásokról döntést hozni. A kétéves költségvetéssel, a 2002. évi elfogadott költségvetéssel a most következő gombnyomásnál meghozandó címzett támogatási döntéssel ennek az ideje e kormány időszaka alatt lejár, és a következő kormánynak egy olyan determinációt teremt, ami kiragad egy szabályozási tételt, és nem tekinti át egyébként az önkormányzatok finanszírozási cél- és címzett támogatási rendszerének teljes problematikáját.

Álságos és hiteltelen tehát ez a javaslat azért, mert most, amikor napnál világosabban kiderül, hogy a céltámogatási rendszer olyan problémákkal küszködik egyébként, mint amilyet a legutóbbi esetek is mutatnak, hogy nincs az önkormányzatoknak pénzük saját erőre, hogy kínkeservesen úgy kaparják össze a saját erőt, hogy valamilyen önerőre szert tegyenek és részt vehessenek a cél- és címzett támogatási pályázaton, akkor a kormány ahelyett, hogy betartotta volna azt, amit a kormányprogramban ígért, hogy egy teljes finanszírozási reformot állít elő az önkormányzatok számára, ehelyett egy ilyen részletkérdésben módosítani akarja a címzett támogatásokról szóló törvényt.

Végül elfogadhatatlannak tartja a Magyar Szocialista Párt azt, hogy most, amikor ilyen helyzet alakult ki, ilyen kevés pénz van a címzett támogatási forrásban, akkor úgy akar egy új elemet behozni ebbe a rendszerbe, hogy egyébként pedig a forrásokról semmilyen módon nem gondoskodik.

Végül elfogadhatatlan számunkra ez a módosító indítvány azért is, mert ezt az önkormányzati érdekszövetségekkel semmilyen módon nem egyeztették. Szeretném tudni, hogy mit gondolnak az önkormányzatok, amikor egy olyan helyzet keletkezik, hogy ugyanarra a forrásra neki más intézményekkel is versenyezni kell, hogy képzelik el ennek a rendszernek a működését. Erről a kormány nem kérdezte meg az önkormányzati érdekképviseleteket. Mondjuk, kíváncsi lennék arra, hogy az itt ülő jászsági polgármesterek mit gondolnak erről, mi az ő véleményük erről a módosításról, és megmondom őszintén, hogy a Szocialista Párt ezek miatt a fogyatékosságok miatt nemmel szavaz a módosító indítványra. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  335  Következő    Ülésnap adatai