Készült: 2019.11.16.02:25:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 258. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  258  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a Fidesz vezette kormánynak három és fél év sem volt elég ahhoz, hogy középtávú fejlesztési tervet készítsen az agrárgazdaság talpra állítására. Az ötletelés, a támogatási források szakmailag megalapozatlan osztogatásának következményei kézzelfoghatóak és elszomorítóak. Ettől független ön a tanulságok levonása és a folyamatok normalizálása céljából másik törvényes kötelezettségének legalább eleget tehetne, és beszámolhatna az Országgyűlésnek a tavalyi év agrárgazdasági folyamatairól. Hátha sikerülne kideríteni az okát, hogy miért romlott tovább a vidéken élők helyzete, miért szűnt meg 15 ezer vidéki munkahely, miért növekedtek szemlátomást a parlagterületek, miért csökkent drámaian a mezőgazdasági beruházások mértéke, miért mondott csődöt félévkor az agrártámogatási rendszer.

Attól, hogy a létező problémákat szőnyeg alá söprik, még nem oldódnak meg. Tévedés azt hinni, hogy osztogatással, a földtulajdon és -használat átrendezésével vagy egy szűk termelői csoportnak a többi gazdálkodó kárára történő többlettámogatásával a termelők piaci problémái mérséklődnek, katasztrofális jövedelmi helyzetük javul. Ideje lenne elgondolkodni azon, hogy van-e értelme az agrárpiaci rendtartás látszatintézkedéseinek, olyan garantált árak meghirdetésének, amelyeknek idei vagy 2002-re meghirdetett szintje még folyóáron sem éri el az 1998. évi mértéket. Emlékeztetném, miniszter úr, hogy a búza tekintetében '98-ban 18 ezer forint/tonna volt a garantált ár, önök 2002-re 17 500 forintot hirdettek meg. A kukorica esetében '97-ben 15 ezer forint volt a garantált ár, 2001-re önök 14 ezer forintot hirdettek meg. Ha ezt az inflációval korrigáljuk, ennek 21 500 forintnak kellene lenni. Magyarul a mai garanciaszint reálértékben csaknem 50 százalékkal kevesebb a '98-asnál. Így már nem garantál mást, mint a gazdálkodók biztos tönkremenetelét. Nem csoda tehát, hogy ennyiért senki nem ajánlja fel a termékét, így a piaci rendtartás helyett önök a rendetlenséget tartják fenn.

Marad tehát az előrelátó piacszabályozás helyett a tűzoltás módszere, a bombák hatástalanítása, amelyeket még Torgyán József kezdett meg. Eléggé jól jellemzi a kialakult helyzetet, hogy a legalapvetőbb termékeknél, a gabonaféléknél is a termelőknek kellett kierőszakolni a piac normalizálásához szükséges kormányzati intézkedéseket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét. - Dr. Kis Zoltán: Kérdés!)

Kérdezem, miniszter úr, mitől várja ön a gazdálkodók jövedelmi helyzetének javulását. Hisz a csodákban?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  258  Következő    Ülésnap adatai