Készült: 2019.11.12.08:58:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 204. felszólalás
Felszólaló Dr. Mikola István
Beosztás egészségügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:49


Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MIKOLA ISTVÁN egészségügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselő Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Egyetértek Béki Gabriellával, valóban nincs jobb országimázs az egészséges embernél. Ugyanakkor azt is szeretném elmondani - ha megengedi, továbbmegyek egy gondolattal -, hogy gazdasági fellendülés sincs egészséges ember nélkül. Nem sokkal a manhattani, New York-i nagy tragédia előtt a Világbank közzétett egy nagyon érdekes riportot, amiben szerepel egy mondat; a mondat úgy szól, hogy tudomásul kell venni, hogy a gazdasági prosperitás csak akkor tartható fenn, ha a humán erőforrás jó kondíciója rendelkezésre áll, és a gazdasági fellendülésnek 64 százalékban a humán erőforrás jó kondíciója az alapja. Tehát teljesen egyetértek a képviselő asszonnyal.

Ugyanakkor el kell mondjam, hogy a betegségmegelőzésnek nem technológiája a PET, a pozitron emissziós tomográfia. Ez egy csúcstechnológia, ami a daganatok diagnosztikájában és bizonyos terápiás megoldásokban rendkívül fontos.

A képviselő asszony kitért a nagy értékű képalkotó technológia terén lévő, ő úgy gondolja, visszásságokra. Szeretném elmondani, hogy ebben állunk a legjobban. Ennél sokkal nagyobb baj van a hagyományos radiológiai géppark területén, de idéznék néhány adatot. A modern képalkotó diagnosztikai berendezésekkel való ellátottság tekintetében Magyarország eléri, sőt meghaladja számos, hazánknál gazdaságilag jóval fejlettebb ország szintjét. Magyarországon egy MR-készülékre 250-500 ezer ember jut, hasonlóan Belgiumhoz, Dániához, Franciaországhoz, Luxemburghoz. Magyarországon már jelenleg is meghaladja az MR-ellátottság Kanada ellátottságát. Ezen a területen hovatovább inkább bizonyos abnormalitásokról kell beszélni, hiszen a csúcstechnológiában való érdekeltség elementáris, de igazán a befektetői szándék a hagyományos radiológiai géppark, képalkotó diagnosztika területén nem nagyon jelentkezik.

Az egy CT-re jutó lakosságszám 158 ezer Magyarországon, alig marad el Kanadától, de meghaladja az Egyesült Királyság szintjét. Tehát ezen a területen nem jött be az egészségügy katasztrófájának a demonstrálása.

Ami a PET-vizsgálatokat illeti: nagyon fontos, csúcstechnológiája az egészségügynek, rendkívül drága. A debreceni egyetemen létesült az első úgynevezett PET-centrum 1994-ben. 1994-ben csak 116 ilyen vizsgálat történt, 2000-ben már 1000, és 2001-ben több mint 1300 beteg vizsgálatát tudjuk elvégezni.

 

 

(15.20)

 

 

Az ideális vizsgálatszám 2500 lenne. Tehát egyetértek abban is képviselő asszonnyal, hogy további fejlesztéseket kell ezen a téren tenni. Máshol is fejlesztenünk kell, nem elég az egyetlenegy központ. Éppen ezért megszületett egy olyan döntés, ami egy új PET-centrum telepítésére vonatkozik. Ez nagyon sok pénzbe kerül, de 2003-ra befejeződik ez a program, ez a projekt, és akkor ez a két központ el tudja látni a magyarországi igényeket. Nem állunk ezzel rosszul. Még egyszer mondom: teljesen egyetértek azzal, hogy az egészséges embernél nincs jobb országimázs, ezért koncentrál a tárca az egészségmegőrzésre és a nemzeti egészségügyi programra.

Ha szabad, mert maradt még időm, itt hívom fel a figyelmét a tisztelt képviselő hölgyeknek, uraknak, hogy választási kampány következik: bizonyítani tudom, hogy a képviselők terhelése ebben az időszakban a berepülő pilóták terhelésével egyenértékű. Tehát nem árt akkor, amikor ezekről a kérdésekről beszélünk, magunkra is gondolni. Kérem, mindenki vigyázzon magára a választási kampány idején! Ne dohányozzon, mozogjon, és túlságosan ne izgassa föl magát, mert ebből károk is származhatnak!

Köszönöm szépen a figyelmet. (Derültség. - Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai