Készült: 2019.11.22.10:42:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 133. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás pénzügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Köszönöm a kérdését. Én azt hiszem, a kérdésére válaszolva először a problémát kell látnunk. A probléma pedig a következő: Magyarországon a népesség az elmúlt 15-20 esztendőben folyamatosan csökkent. Körülbelül 90-95 ezer új gyermek születik egy esztendőben, 110-120 ezer honfitársunk hal meg egy esztendőben, ami azt jelenti, hogy 30-40 ezerrel vagyunk kevesebben évről évre.

Ha ezt a tendenciát meg akarjuk fordítani, és azt szeretnénk, hogy Magyarország ne egy elöregedő, ne egy népességében csökkenő ország legyen, akkor minden lehetséges eszközzel támogatnunk kell azokat a családokat, azokat a szülőket, akik a gyermeknevelés, a gyermekvállalás nehéz folyamatát vállalják. Éppen ezért hozta a kormány azokat az intézkedéseit, amelyek a szülőket támogatják.

Ön, képviselő asszony, tagja volt az előző parlamentnek, még emlékszik rá, éppen a Bokros-csomag keretében vették el a szülőktől a gyermek után járó adókedvezményt. Ez a kormány első intézkedéseként ezt visszaállította. Ezen túlmenően több olyan támogatást is hozott, amely segíti a gyermeket vállaló szülőket, azaz ma már a gyermek vállalása nem a szegénység vállalását jelenti, mint az előző kormányzati ciklusban. Ennek a folyamatnak egy része a szülőknek visszajuttatott adótétel lehetősége. Ez a Fidesz elnökségének egy javaslata volt. Jelenleg tartanak azok a háttérszámítások, folynak azok a vizsgálatok, hogyan és milyen módon lehet ezt beilleszteni az adórendszerbe.

Én azt tudom önnek megfogalmazni, hogy az ötlet jó. A felmérések szerint az emberek 70 százaléka támogatja ezt az elképzelést, jónak tartja. Reményeink szerint a kétéves költségvetés után, 2003-tól ezt az intézkedést be lehet vezetni, és el lehet kezdeni egy olyan rendszer kiépítését, amelyben a gyermekek adójukkal is tudják támogatni a szüleiket.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai