Készült: 2021.06.24.20:20:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 96. felszólalás
Felszólaló Karsai Péter (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARSAI PÉTER (MDF): Tisztelt Államtitkár Úr! Egy éven belül hat olyan tragikus vadászbaleset történt az országban, amelyek közül az egyikben éppen Urbán Árpád képviselőtársunk volt az áldozat, amely mindnyájunkat sokkolt, megdöbbentett.

Annyit máris tudni lehet a balesetek okairól, hogy valakik súlyosan megszegték a vadászat írott és íratlan szabályait. Így tehát minden olyan intézkedést, amely kiszűrné a szabálytalankodókat, vadásztársaimmal együtt fontosnak tartunk. Most mégis az az érzésünk, mintha a szükséges és feltétlenül elvárható hatósági igyekezeten túl immár a több tízezres szabályosan és felelősséggel vadászó társaim ellen irányulnának a hatósági akciók.

Sok példát tudnék hozni állításom alátámasztására, de hogy közérthető legyek mindenki számára, csak egyetlen példát mondhatnék. Mondjuk, rendelkezem két fegyverrel. A fegyvereknek van úgynevezett műszaki bizonyítványa, és ezek általában 5, illetve 10 évre szólnak, tehát könnyen előfordulhat, hogy a tulajdonos megfeledkezik arról, hogy lejárt valamelyik műszaki papírja. Na már most, a rendőrség is pontosan nyomon követi a fegyverek műszaki érvényességének lejártát, így ha elfelejtettem volna megújítani a műszaki vizsgát, akkor a rendőrség egy bizonyos idő múlva rajtamüt, és bevonja a lejárt műszakival rendelkező fegyvert, függetlenül attól, hogy azt vadászaton használtam, vagy éppen a fegyverszekrényben tároltam. És ha már ekkora bűnt követtem el, akkor természetesen bevonja a fegyvertartási engedélyemet is, amely a másik fegyveremre is vonatkozik, és így automatikusan két évre eltilt a vadászattól. Egy hasonlattal ez olyan, mintha valakinek lenne két autója; az egyik, amely a garázsban áll, mert nincs műszakija, mégis a rendőrség erről tudomást szerez, de mindkét autót bevonja, természetesen a jogosítvánnyal együtt.

Kétségtelen, hogy ez egy eredményes módszer a vadászbalesetek elkerülésére, mert akinek nincs puskája és nem mehet a területre, az nem fog balesetet sem okozni, sem szenvedni. Persze, ugyanez érvényes lenne a közlekedési balesetekre is: ha minden jogosítványt és autót bevonnánk, akkor nem lenne 20-25 ezer halálos baleset sem évente az utakon. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Tisztelettel kérdezem tehát az államtitkár urat: nincs más ötlete a tárcának a vadászbalesetek csökkentésére, mint a vadászok lefegyverzése? Ki találta ki ezeket a vegzáló, abnormális intézkedéseket?

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai