Készült: 2021.06.23.10:09:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 38. felszólalás
Felszólaló Bebes István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:10


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BEBES ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Mindenki pontosan emlékszik még arra, hogy 2002-ben a szocialisták 400 ezer új munkahelyet ígértek az embereknek. Négy év elteltével azonban 400 ezerre nőtt a regisztrált munkanélküliek száma.

Azt is pontosan fel tudják idézni az emberek, hogy mit mondott 2004 őszén a hatalomba igyekvő Gyurcsány Ferenc: "Munkahely, munkahely, munkahely - hogy az emberek minél nagyobb számban minél magasabb jövedelmet termelő munkában mutathassák meg magukat, adhassák át a becsület, a munkaszeretet, a szorgalom értékeit az utódoknak." A nagy gyurcsányi szavak ellenére, mióta ő a miniszterelnök, a helyzet még elkeserítőbbé vált, egy év alatt ugyanis 60 ezer ember veszítette el a munkáját Magyarországon.

(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Vas megyében a Marc Cipőgyárban az elbocsátások 2003-ban kezdődtek. Az elmúlt közel három és fél évben tíz vidéki telephelyüket zárták be, megszűnt a termelés a körmendi és a szombathelyi üzemekben is. A cipőgyártással foglalkozó cég felsőrészeket és kész lábbeliket már csak egyedül Őriszentpéteren készített. Az őriszentpéteri részleg a közelmúltban szűnt meg, 200 ember veszítette el munkáját.

A drámai helyzetre a szocialisták újból ígérgetéssel válaszoltak. A biztos megélhetésüket elvesztő embereknek a kormányzati hatalom képviselői arról beszéltek, hogy nem kell aggódniuk, hiszen a környéken lesz biztos megélhetés számukra. Ők megcsinálják - harsogták mindenhol.

(Az elnöki széket dr. Deutsch-Für Tamás, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Teltek-múltak a napok, hetek, ám a 200 ember közül csak néhány tudott elhelyezkedni a településhez közeli cégeknél. Mára egyértelművé vált, a szocialisták nem csináltak meg semmit, csak ígérgetni tudnak újból.

Az emberek munka nélkül várják a tavaszt, és reménykednek a változásban. A nagyokat mondó kormányzati hatalom ígérhet fűt-fát, Őriszentpéteren is megtapasztalták az emberek, hogy a szocialisták szava egy fabatkát sem ér. A Gyurcsány-féle ígéretekkel, a mézes-mázas szavakkal pedig már tele van a padlás. Az embereknek munka kell, mert ha az van, akkor van megélhetés, akkor tudják fizetni a számlákat, rendesen iskolába járatni a gyermekeiket. A szocialisták újbóli ígéreteire, a nagy szavakra nem adnak kenyeret a boltban.

A Vas megyében munkanélkülivé vált emberek nem tapasztalják, hogy nagy a jólét, és hogy jobban élnének, mint eddig bármikor. Kérdezem hát: miért van az, hogy 400 ezer embernek nincsen munkája Magyarországon? Ha dübörög a gazdaság és nagy a jólét, hogyan fordulhatott elő, hogy a Gyurcsány-kormány hatalomra kerülése óta 60 ezer ember veszítette el munkáját? Mi lesz a nemrégiben utcára került őriszentpéteri emberekkel? Miért nem beszélnek őszintén, és miért nem mondanak igazat az őrségi embereknek?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai