Készült: 2021.06.23.09:37:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 318. felszólalás
Felszólaló Dr. Simon Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:30


Felszólalások:  Előző  318  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SIMON MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! "Több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek!" - hang-zott a szocialisták kampányszlogenje 2002-ben. A 2006-os költségvetési törvény számai végérvényesen és visszavonhatatlanul bebizonyították, hogy a szocialisták becsapták az önkormányzatokat.

Azt, hogy újra gond lesz a 2006. évi állami támogatásokkal, eddig is sejtettük, de ennek tudatosulása mostanában történik, amikor összeállítjuk településünk költségvetését. Ekkor jön el az igazság pillanata. Igazság, szocialista módon. Ami szerintük több, az valójában kevesebb lesz a végén. Mi pedig, önkormányzati vezetők csak a levegő után kapkodunk, amikor meglátjuk a tényszámokat. Szembesülünk azzal, hogy az állam mennyi normatív támogatással ad kevesebbet az elmúlt évihez képest, önkormányzati iskoláink, óvodáink, szociális otthonaink és más intézményeink működtetésére.

Így jártunk az elmúlt években mindig, de most különösen rosszulesett ez, mert az önkormányzataink már nem tudnak tovább hátrálni. Már megint milliókkal rövidítette meg a központi költségvetés az önkormányzatok többségét. A normatívacsökkenés 5-8 százalékos mértékű, ami különösen sújtja a hátrányos helyzetű, forráshiányos, nagy munkanélküliséggel küzdő térségek önkormányzatait. És ekkor még nem is beszéltünk az energiaár-emelésekről és az inflációról.

A normatívacsökkenést a nyírbátori választókerületben áttekintve az látható, hogy az ezer lakosonként átlagosan 5-6 millió forinttal csökken. Így a normatíva-csökkenés Bátorligeten 4,5 millió forint, Mérken 5,5 millió, Vállajon 7,7 millió, Hodászon 26,1 millió, Nyírkátán 6,1 millió, Kántorjánosiban 12 millió, Pócspetriben 14 millió, Nyírvasváriban 13 millió, Nyírbogáton 15 millió, Nyírbélteken 106 millió, Nyírmihálydiban 21 millió, Encsencsen 9 millió, Teremen 4,1 millió, Nyírbátorban 128 millió, Nyírgyulajban 9,1, Ömbölyön pedig 2,1 millió forint.

(0.40)

Egy példát szeretnék hozni, a nyírbogátit. Nyírbogáton tehát 15 millióval csökken az intézmények normatív támogatása, ilyen módon egy 125 fős óvodánál ez 5,5 millió forintot jelent, míg egy jól működő 400 fős iskolánál 6 millió forintot, egy 25 fős szociális otthonnál pedig 1,5 millió forintot jelent.

Az önkormányzatok ellehetetlenítése, a kiszolgáltatottság fokozása meggyőződésem szerint tudatos kormányzati politika eredménye, ami sérti az önkormányzatiságot; központosítási törekvéseket és különös módon most kampánycélokat is szolgál véleményem szerint.

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  318  Következő    Ülésnap adatai