Készült: 2021.06.21.02:30:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 284. felszólalás
Felszólaló Jauernik István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:10


Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az előterjesztők nevében köszönjük a támogató hozzászólásokat, és köszönjük a jobbító szándékú módosító indítványokat is.

A módosító indítványokat áttekintve nem tudjuk támogatni egyiket sem. Ennek nem az az oka, hogy nem értünk egyet azzal, hogy történtek különböző sérelmek, amelyeket jó lenne valamikor egyszer kárpótolni. Mi, akik e törvényjavaslatot beterjesztettük, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az 1992-es és 1997-es törvény keretei között azt a jogos sérelmet orvosoljuk, hogy akkor egy igen rövid idő állt rendelkezésre a kérelmek benyújtására, és akkor, 1997-ben nagyon sok olyan dokumentumhoz nem lehetett hozzáférni, amelyhez ma már hozzá lehet férni.

Ezért aztán ma jó néhány honfitársunk van abban a helyzetben, hogy tudja bizonyítani, hogy őt megilletné az a kárpótlás, amely hasonló helyzetben lévő honfitársát megillette, csak épp akkor egy rövid határidő letelte miatt ő nem tudta benyújtani az igényét. Ennek anyagi feltétele - ahogy az általános vitánál is elmondtuk - rendel-kezésre áll, mert az a 26 milliárd forint, amely 2002 végén a Medgyessy-kormány első intézkedései között rendelkezésre állt e probléma megoldására, erre nyújt fedezetet. Tehát ha most ezt a törvényt így elfogadjuk, ennek a pénzügyi fedezete is rendben van.

Nem vettük a bátorságot - talán nem is lett volna helyes, ha bátorságot vettünk volna - annak megítélésére, hogy a kárpótlási kérdésnek hol van a határa, ki az, akit megillet, ki az, akit nem illet meg, milyen mértékig. Volt itt szó arról, hogy van, akit néhány hét miatt már nem illet meg kárpótlás. Ezt a kérdést nem szeretnénk fölnyitni.

Fogadjuk el azt a helyzetet, amit az Alkotmánybíróság is most már többszöri döntése után teljesen alkotmányosnak, jogszerűnek minősített: az 1992. és '97. évi törvényben szereplők a jogosultak, és a törvényben szereplő összeg a kárpótlás mértéke. Éppen ezért, még egyszer megköszönve képviselőtársaimnak a jobbító szándékú hozzászólásait, kérem képviselőtársaimat, hogy a törvényt a következő heti ülésünkön fogadjuk el.

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai