Készült: 2021.06.24.19:56:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 24-26. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:  Előző  24 - 26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten a miniszterelnök évértékelése kapcsán mondtam el a Fidesz-frakció álláspontjaként...

ELNÖK: Egy pillanatra a türelmét kérném, frakcióvezető-helyettes úr. Kérem képviselőtársaimat, hogy aki az ülésteremben tartózkodik, az kísérje figyelemmel a felszólalót, mert rendkívüli módon zavarja a felszólalókat a beszélgetés. Tizenöt másodpercet kap még, frakcióvezető-helyettes úr. Öné a szó.

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Nem fogom számon kérni, elnök asszony. Köszönöm tehát még egyszer a szót.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Arról beszéltem a múlt héten a Fidesz-frakció nevében, hogy lenni kell, vannak olyan közös értékeink, amelyek összekapcsolnak bennünket, amelyeket - függetlenül attól, hogy a patkó melyik oldalán ülünk - közös értéknek kell hogy tekintsük. Ilyennek tekintjük a munkát és a munkahelyteremtést, de ilyennek kell tekintenünk, meggyőződésem, az otthonteremtést is.

Bár képviselőtársaim itt az előbb arról beszéltek inkább, ami szétválaszt, a gazdasági miniszter úr is azokat emelte ki, amelyek a különböző világnézetű embereket szétválasztják egymástól, mégis azt gondolom, egyetért talán abban, hogy a magyar emberek biztonságérzetét és a magyar gazdaság helyzetét tudná javítani az, hogyha az országban több lakás épülne, ha több otthont tudnánk az emberek számára biztosítani.

Éppen ennek megfelelően, ennek szellemében javasoltuk, hogy éljünk azzal a lehetőséggel, amit az Európai Unió most a tagországai számára biztosít, nevezetesen, hogy van lehetőség arra, hogy az Európai Unió általános forgalmiadó-szabályozásának keretein belül kiválasszunk olyan területeket, amelyekkel segíteni tudjuk például többek között az otthonteremtést.

A Fidesz elnöke tegnap tett egy javaslatot arra vonatkozóan, hogy "otthonteremtés plusz" néven csökkentsük két olyan tevékenység áfakulcsait, amelyek elősegítik a magyar emberek számára és mindenki számára, hogy otthonhoz tudjanak jutni. Ez a két terület a magánlakások felújítása és javítása, valamint a szociális célú építési szolgáltatások területére terjedne ki.

Itt jelenleg egy 20 százalékos áfakulcs érvényesül, és lehetőséget látnánk arra, amennyiben a kormányoldal részéről is kapunk ehhez támogatást, hogy ez a 20 százalékos forgalmiadó-kulcs a jövőben 5 százalékra csökkenjen. Ezzel lehetőség nyílna arra, hogy egy kevésbé adóztatott területtel például a használt lakások, a meglévő lakások felújítása olcsóbb legyen. Nézzünk körül, Budapesten hány és hány olyan lakás van, amelyre igencsak ráférne a felújítás! Azt gondolom, hogy ezzel lehetővé tennénk azt, hogy mind az önkormányzatok, mind pedig a lakások tulajdonosai több ilyen felújítást hajtsanak végre.

De a szolgáltatási célú lakásépítés is egy olyan terület lehet, amellyel többletsegítséget tudunk nyújtani lakásépítések számára. Nyilván nagyon sok önkormányzat élne azzal a lehetőséggel, hogy ennek keretein belül több szociális célú bérlakás épüljön a jövőben.

Azt kell mondanom, örülünk annak, hogy az Európai Unió magyarországi vagy magyar származású biztosa, Kovács László támogatta ezt a javaslatunkat (Derültség az MSZP padsoraiból.), hiszen Kovács László... (Dr. Lamperth Mónikának:) Magyar, azt mondtam, miniszter asszony, figyeljen jól, arra kérem! Tehát Kovács László mint a legnagyobb kormánypárt korábbi elnöke, megfelelően tudja képviselni ezt az érdeket az Európai Unió biztosaként. Az ő nyilatkozata arról biztosít bennünket, hogy támogatni fogja ezt a kezdeményezést, és lehetőséget lát arra, hogy Magyarországon az otthonteremtést ezzel is segíteni tudjuk. Én azt gondolom, hogy ragadjuk meg ezt a lehetőséget.

A Fidesz európai parlamenti képviselői Kovács László urat meg fogják keresni, tájékoztatják a Fidesz javaslatáról, és bízunk abban, hogy Kovács László úr latba veti azt a lobbierejét, azt a képességét, hogy ez a javaslat, amennyiben a magyar kormány támogatásával is találkozik, mindenképpen megvalósuljon.

A javaslat pozitívumairól már beszéltem, de egy elemét még hadd emeljem ki! Magyarországon túlságosan nagy a feketegazdaság és a szürkegazdaság területe a lakásépítések területén. Ha kisebb az adó, ha kevesebb az az adó, ami ezt terheli, akkor van lehetőség arra is, hogy a feketegazdaság arányait csökkenteni tudjuk, és ezzel még - akár az árcsökkenésen túl - a magyar államháztartás, a magyar Kincstár is többletbevételhez jusson.

A pénzügyminiszter urat tehát arra kérem, hogy képviselje azt az álláspontot a kormányban, hogy a többletforrásokat használjuk föl megfelelő módon; arra kérem, hogy támogassa ezt a javaslatot, hiszen ez a javaslat mindenki érdekében az otthonteremtési lehetőségeket bővítené.

Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  24 - 26  Következő    Ülésnap adatai