Készült: 2021.06.24.20:11:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Petrétei József
Beosztás igazságügy-miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PETRÉTEI JÓZSEF igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) Egyetértek önnel abban, hogy szivárog a rendszer, hogy nem zártuk le a múltat, és hogy a szelektív nyilvánosságot meg kellene szüntetni. Ezt a problémát 1990 óta meg lehetett volna oldani, és 2005 februárjában, ahogy erre ön is utalt, képviselő úr, Burány Sándor és képviselőtársai törvénymódosítási javaslatot nyújtottak be, amit a kormány támogatott. Szándékaink egyértelműek voltak: véget kell vetni annak a tarthatatlan helyzetnek, hogy hetente, kéthetente újabb és újabb ügynökügyektől hangos az ország.

Elmondtuk már akkor is, hogy a teljes ügynöknyilvánossághoz alkotmányt kell módosítani, és ezt az Alkotmánybíróság későbbi döntése mindenben igazolta. Ma már nem lehet félretenni az alkotmányossági szempontokat, hiszen az alkotmánybírósági gyakorlat, amely a döntésekben megnyilvánult, kimondta, hogy milyen feltételei és korlátai vannak egy törvényi szabályozásnak, amely ezt a kérdést kívánja rendezni.

Azt kell mondjam, képviselő úr, hogy minden felelősséget ezért a kialakult helyzetért azoknak kell viselniük, akik ezt az alkotmánymódosítást nem szavazták meg. Sajnálattal kell megállapítanom azt, képvisel úr, hogy ön sem szavazta meg Burány Sándor alkotmánymódosító javaslatát, és egyetlen MDF-es képviselő sem nyomta meg az igen gombot.

A kormány mindenesetre kész arra, hogy támogasson egy olyan alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen még gyermekeinknek és unokáinknak is a múlt sötét árnyaival viaskodni.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai